Televisie Voorkeur

De grote trucs van goochelaars worden tot indetail uit de doeken gedaan, belooft het Veronica-programma Goochelaars ontmaskerd. Veronica, 19.05-20.00u. (Foto Rien Zilvold) den haag goochelconcours foto rien zilvold/nrc handelsblad Zilvold, Rien

Actualiteiten

EénVandaag. Over de ‘dolfijntherapie’ voor kinderen met het syndroom van Down of met autistische stoornissen. Ned. 1, 18.00-18.45u.

Nova. Reportage over de behandeling van kleuters met ernstige gedragsproblemen aan de hand van observatie van de kinderen en gesprekken met behandelaars en ouders. Ned. 2, 22.15-22.55u.

Informatief

Hoogtepunten van design: De Vespa. Deze scooter werd een icoon van de Italiaanse vormgeving. Het gebruik van vliegtuigmateriaal was opmerkelijk, evenals de gestroomlijnde vorm.. Ned. 1, 14.00-14.25u.

Architectuur van de toekomst: Van grijs naar groen. De Amerikaanse stad Boston heeft vijftien miljard dollar vrijgemaakt om het afvalprobleem revolutionair aan te pakken. Ned. 1, 14.25-14.50u.

Verborgen vrouwen. Over zeventiende-eeuwse geestelijke maagden op de Amsterdamse Wallen en hoe hedendaagse kunstenaressen zich daardoor laten inspireren. Geestelijke maagden of ‘klopjes’ stelden hun leven in dienst van het katholieke geloof. Zij maakten deze keuze vrijwillig en dat was in het zeventiende-eeuwse protestantse Amsterdam opvallend. De klopjes kozen voor een geloof dat je niet zichtbaar mocht belijden en hielden zich aan strikte regels. Ned. 1, 14.25-15.10u.

Nostalgia tv: Literaire ontmoetingen. Schrijver en dichter Simon Vinkenoog praat over de kritiek op zijn werk, zijn bekering tot god, lsd, zijn tijd in Parijs en het belang van liefde. Interview uit 1968. Ned. 1, 15.10-15.55u.

City folk. Serie portretten van bewoners van multiculturele Europese steden. Vandaag: Helsinki. Ned. 2, 16.05-16.30u.

Vals plat. Portret van zanger Kabier Noor Mohammed, een Surinaamse moslim van Indiase afkomst. En een portret van Jolijn Santegoeds, die door het leven gaat met een felgekleurde hanekam. Ned. 2, 16.30-17.00u.

Wij zijn de baas: Vraag het de MP. Minister-president Balkenende beantwoordt vragen van landgenoten. Ned. 1, 17.00-17.51u.

Werken met wind en water: Het behoud. Voor hun behoud moeten molens blijven functioneren. Wat bedreigt en wat bevordert hun voortbestaan? Ned. 2, 17.30-18.00u.

Vroege vogels. Op zoek naar bijzondere dieren, planten en plekken en aandacht voor opvallende ontwikkelingen op milieugebied. Ned. 2, 18.00-18.35u.

PREMtime. Hoe gaan bewoners en organisaties van de Haagse Transvaalwijk een ‘prachtwijk’ maken? En hoe groot is daarbij de invloed van woningcorporaties? Ned. 3, 21.00-21.30u.

Praatprogramma

Rondom 10. De Amerikaanse zelfhulpmethode The Secret predikt dat alles binnen ieders handbereik ligt. Als je het maar écht wilt, zullen geluk, liefde, geld en succes je in de schoot geworpen worden. Wat is het geheim van deze zoveelste hype in spiritueel Nederland? Ned. 2, 21.05-22.00u.

Documentaire

Versace, de moord op een modekeizer. Portret van Gianni Versace en van diens moordenaar Andrew Cunanan. Ned. 1, 13.05-14.00u.

Muziek

FunX Five concert. Jongerenradio FunX vierde de vijfde verjaardag met Yes-R, Ziggi en The Partysquad, Ali B, The Opposites, Brainpower, Gio en Kenan Dogulu, Mohamed Hamaki en Bombay Rockers. Ned. 3, 00.00-01.25u.

VPRO Thema: Red Hot Chili Peppers. Ter gelegenheid van het optreden van de Chili Peppers in het Nijmeegse Goffert-stadion oud beeldmateriaal van het concert dat de band in 1987 in de Effenaar in Eindhoven gaf. Ned. 3. 01.55-04.00u.

Amusement

Koefnoen. Prinses Máxima schuift aan in de N!WZ-studio. Een portret van de Holleeder-fanclub. Chris Zegers reist klimaatneutraal, en uniek materiaal uit de nalatenschap van Ingmar Bergman. Ned. 1. 21.30-22.05u.

Raymann is laat. Tante Es praat met Dries Roelvink langs over zijn optreden in Ahoy en zijn rol in de film I Love Dries. In de rubriek Rood Wit Blauw staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt. Ned. 1, 22.05-22.55u.

Sport

NOS Studio Sport. Met o.a. het WK Rugby: een samenvatting van de halve finales, de EK kwalificatiewedstrijd Roemenië - Nederland. Verder de military in Boekelo en trampolinespringen: Nederland - Frankrijk, als voorbereiding op het WK. Ned. 1, 22.55-23.50u.