Televisie Overige films

An American Tail: Fievel Goes West (Simon Wells & Phil Nibblelink, 1991, VS). Tweede animatiefilm over het muisje Fievel Mousekewitz speelt in het Wilde Westen. Overdaad aan dreiging en geweld. België 1, 14.05-15.25u.

Grün ist die Heide (Harald Reinl, 1972, West-Duitsland). Door Rob Houwer geproduceerde ‘remake’ van de gelijknamige Heimat-operette uit 1932. Drie vrienden op vakantie in de natuur. ZDF, 14.10-15.30u.

Major Payne (Nick Castle jr., 1995, VS). Uitgelaten komedie die militarisme hekelt en humaniteit predikt. Ex-marinier annex vechtmachine ontfermt zich als burger over jeugdige losers. Remake van The Private War of Major Benson (1955). Veronica, 18.40-20.30u.

Basic (John McTiernan, 2003, VS/Duitsland). Niemand doorgrondt de plot van deze geflopte militaire thriller waarin John Travolta onderzoek pleegt naar een moordkwestie onder Amerikaanse elitesoldaten in de Panamese jungle. Veronica, 20.30-22.20u.

The Great Dictator (Charles Chaplin, 1940, VS). Klassieke, even satirische als zalvende komedie waarin Chaplin dubbelgangers speelt: een kapper in een joods getto en dictator Adenold Hynkel. Arte, 20.45-22.50u.

National Lampoon’s Loaded Weapon I (Gene Quintano, 1993, VS). Grappen zijn dun gezaaid in parodie op de politiefilm Lethal Weapon. Met Emilio Estevez als Mel Gibson en Samuel L. Jackson als Danny Glover. Ook de ondervragingsscène uit Basic Instinct wordt gepersifleerd. Veronica, 22.20-23.50u.

Les tontons flingueurs (Georges Lautner, 1963, Frankr/Oostenr/Italië). Gangsterkomedie drijft op hoofdrollen van Lino Ventura, Bernard Blier en Francis Blanche. Omstreden erfenis brengt voormalige gangster Ventura in de problemen. TV5, 23.30-1.45u.

Dear Frankie (Shona Auerbach, 2004, Engeland). Bedachtzaam melodrama. Het is een droevig maar eerlijk leven dat Frankie, zijn moeder en zijn oma leiden. Hij is doof, zij zijn arm, maar ze zorgen goed voor elkaar. Alleen dat ‘eerlijk’ is niet wat het lijkt. Frankies moeder spiegelt hem namelijk een vader voor in brieven die zij zelf blijkt te schrijven. Maar op een dag wordt de leugen door de werkelijkheid ingehaald en moet zij een ingewikkeld plan bedenken om Frankie gelukkig te houden. De ‘vader’ die zij optrommelt, haalt echter veel overhoop. BBC1, 24.00-1.40u.

Les vacances de Monsieur Hulot (Jacques Tati, 1952, Frankrijk). Tati etaleert zijn kunst van het waarnemen in perfecte komedie waarin hij zich, voor het eerst als monsieur Hulot, beweegt tussen vakantiegangers in Bretons badplaatsje. Verborgen grappen en weinig dialoog. Arte, 1.15-3.00u.