Televisie Overige films

The Secret Agent (Alfred Hitchcock, 1936, Engeland). Ironische thriller waarin onwillige Britse spion John Gielgud in Zwitserland een geheim agent moet vermoorden, maar bij vergissing een toerist doodt. Hitchcock weefde Zwitserse sjablonen als chocoladefabriek en Alpen door de film. De grootmeester vond de film achteraf niet echt geslaagd, omdat het publiek zich niet zou kunnen identificeren met een held die zijn opdracht met tegenzin uitvoert. Ook met Madeleine Carroll, Robert Young, Peter Lorre, Lilli Palmer. België 1, 14.00-15.25u.

Pietje Bell (Maria Peters, 2002, Nederland). Tweede verfilming van een Kluitman-klassieker door regisseur Peters, die met Kruimeltje ruim een miljoen bezoekers naar de bioscoop kreeg. Pietje Bell,schelm met een gouden hartje, was goed voor ruim 800.000 bezoekers. Een echte familiefilm: de hoofdrol wordt gespeeld door het zoontje van regisseur en producent. Ned.3, 19.00-21.00u.

Congo (Frank Marshall, 1995, VS). Door Spielbergproducent geregisseerde verfilming van boek van Michael Crichton bevat gorilla’s die werden ontworpen door dezelfde Stan Winston die zorgde voor de dinosaurussen in Jurassic Park. Desondanks een armzalige, onbedoeld hilarische avonturenfilm over expeditie van wetenschappers naar het hart van Afrika. Veronica, 20.00-22.00u.

The Man Who Knew Too Much (Alfred Hitchcock, 1956, VS). Tegenvallende, dure remake van Hitchcocks eigen vroege succesthriller (1934) over een door ontvoering van zijn kind tot zwijgen gedwongen getuige. Met James Stewart en Doris Day, die Que Sera Sera zingt. RTL7, 20.30-22.25u.

A Beautiful Mind (Ron Howard, 2001, VS). Met Oscar voor beste film onderscheiden staaltje ouderwets Hollywoodvermaak. Russell Crowe als de wiskundige annex Nobelprijswinnaar John Forbes Nash jr. Even geniale als paranoïde man lijdt aan door de Koude Oorlog gevoede achtervolginsgedachten. Ook met spionageverwikkelingen en Jennifer Connelly als de echtgenote. BBC2, 21.30-23.40u.

Desperado (Robert Rodriguez, 1995, VS). Regisseur van het overrompelende low-budgetdebuut El Mariachi betoonde zich in zijn tweede film een armzalige Tarantino-epigoon: stripachtig geweld en een imitatie van clichés uit de spaghettiwestern en de nouvelle-violencestroming. Met Antonio Banderas, Steve Buscemi. RTL5, 22.00-23.55u.

Face/Off (John Woo, 1997, VS). Derde Hollywoodfilm van Woo, de Hongkongse meester die zijn hyperbolische actiefilms laat lijken op sentimentele musicals. Thrillerscenario laat John Travolta en Nicholas Cage bizarre dubbelrollen spelen: FBI-agent en huurterrorist wisselen via chirurgisch hoogstandje van gezicht. Veronica, 22.00-0.35u.

Proof of Life (Taylor Hackford, 2000, VS). Vrijblijvend actiedrama paart kritische toon over het cynisme van multinationals in Latijns-Amerika aan het breed etaleren van stereotypen over onbetrouwbare, besnorde latino’s. In een Colombia-achtig land bemoeit verzekeringsspecialist Russell Crowe zich met de gijzeling van de idealistische dammenbouwer David Morse door guerrillastrijders met belangen in de cocaïnehandel. Crowe doet dat vooral omdat hij zeer gecharmeerd is van de de vrouw van Morse, gespeeld door Meg Ryan. België 1, 23.55-2.05u.

Basquiat (Julian Schabel, 1996, VS). Kleinschalige biopic over graffitikunstenaar Jean Michael Basquiat (Jeffrey Wright). Basquiat maakte in de bruisende jaren tachtig in New York furore. Hij overleed op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne. Met David Bowie in de rol van Andy Warhol en Dennis Hopper als kunsthandelaar Bruno Bischofberger. Ned.2, 0.25-2.05u.