Televisie Film van de dag

Die verlorene Ehre der Katharina Blum & Die bleierne Zeit.

Vandaag twee films van de dag. Omdat de ‘Duitse herfst’ dertig jaar geleden plaatsvond, trakteert ARD ons op twee Duitse klassiekers. In 1977 liepen de gemoederen in West-Duitsland hoog op toen de Rote Armee Fraktion (RAF) werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer ontvoerde, met hulp van het Palestijns bevrijdingsfront een Lufthansa-toestel kaapte (Mogadishu) en drie kopstukken van de RAF, onder wie Gudrun Ensslin en Andreas Baader, zelfmoord pleegden in de gevangenis. Die bleierne Zeit vertelt het levensverhaal van RAF-lid Gudrun Ensslin, in de Heinrich Böll-verfilming van Volker Schlöndorff slaapt Katherina Blum met een terrorist, waarna de politie haar zonder bewijs oppakt en ze willoos slachtoffer wordt van de boulevardpers.

(Volker Schlöndorff, 1975, D; Margarethe von Trotta, 1981, D), ARD, 0.15-3.45u.

André Waardenburg