Strijders PKK komen van Irak naar Turkije

Strijders van de Koerdisch-extremistische organisatie PKK zullen Noord-Irak verlaten en naar Turkije komen. Dat heeft de PKK gisteren in een verklaring laten weten.

„De bron van deze oorlog is in Noord-Koerdistan [lees: Zuidoost-Turkije, red.]”, aldus de verklaring van de PKK. „De guerillastrijders verplaatsen zich niet naar het zuiden [lees: naar Noord-Irak, red.]”, zo zegt de PKK, „maar juist naar het noorden.”

De verklaring van de PKK komt op een moment dat Turkije zich voorbereidt op een militaire actie in Noord-Irak.

Naar verwachting begin volgende week zal het Turkse parlement de regering toestemming geven om met een groot aantal manschappen en materieel Noord-Irak binnen te trekken. In Turkije werd al maanden gesproken over de gedachte om actie te ondernemen tegen de PKK in Noord-Irak. Maar toen afgelopen zondag de PKK in Sirnak in het zuidoosten van Turkije dertien Turkse militairen doodde, was voor de publieke opinie de maat vol en nam de roep om actie in Noord-Irak ongekende vormen aan.

Naar verwachting zal het Turkse parlement de regering voor een periode van een jaar toestemming geven voor een campagne over de grenzen. Weinigen verwachten dat het Turkse leger volgende week direct massaal de grens overgaat, maar gezien de stemming in Turkije lijkt het zeer waarschijnlijk dat er wel direct enig vertoon van militaire macht, bij voorbeeld via gerichte luchtaanvallen, zal plaatshebben.

Waar de strijders van de PKK zich dan zullen bevinden, is dus na de verklaring van vandaag onduidelijk. Als zij inderdaad naar Turkije komen dan zullen zij, aldus de verklaring, „meer aanvallen tegen de politie ondernemen”. Ook politieke partijen staan op het lijstje. „De organisaties van de AK-partij [de partij van premier Erdogan, red.] en de CHP [de belangrijkste oppositiepartij, red.] maken deel uit van onze doelwitten”, aldus de verklaring.

Premier Erdogan maakte gisteren nog eens duidelijk dat de Turkse regering zich niets aantrekt van internationale kritiek op een operatie in Irak. „Wat de kosten [van zo’n operatie, red.] ook zullen zijn, ze zullen worden betaald”, aldus de premier. Erdogan, die erom bekend staat dat hij harde woorden niet schuwt, gaf daarnaast een directe sneer aan het adres van de Verenigde Staten. Met name Washington heeft Turkije gewaarschuwd Noord-Irak niet binnen te trekken.

De Turkse premier zei gisteren dat Turkije niemand om toestemming hoeft te vragen voor een militaire operatie. Volgens de premier hebben de Verenigde Staten ook niemand om toestemming gevraagd toen ze besloten om Irak te bezetten.