Sevara: [Sen]

Sevara: [Sen] (Real World CDRWD 145; distr. XMD)

Sevara:[Sen](Real World CDRWD 145; distr. XMD)

Vergeleken met de hupse recht-op-en-neer muziek van haar landgenote Yulduz Usmanova (waar is die gebleven?) klinkt de tweede cd van de Oesbeekse Sevara als een wonder van vernuft.

De producers Victor Solugub en Bruno Ellingham hebben traditionele muziek met luit, vedel, fluit en percussie weten te verpakken in een modern electronisch kader zonder de zangeres in de weg te zitten. Zodat nog steeds te horen is dat Sevara (Nazarkhan) een mooi warm geluid heeft en echt kan zingen.

Met een melodieus en breed repertoire, van intieme ballades (Erkalab) tot stevige uitschreeuwers (Korgim Kelar) weet Sevara ervan te overtuigen dat ze meer is dan een mooie eendagsvlieg of willoze trekpop. Wat haar liedjes extra aantrekkelijk maakt is dat je er vaak wel op kúnt dansen maar dat dat niet voelt als een verplichting. Je hoeft er niet voor naar de sportschool.

Dit is zo’n zangeres waarvan je zegt: die moet maar eens gauw naar Nederland komen.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen