Ruzie om schema escaleert bij NBB

De topcompetitie van de Nederlandse Badminton Bond (NBB) ligt stil. Door een ruzie met de bond over het programma hebben zes van de acht clubs besloten vanaf vandaag niet meer in actie te komen.

Het zestal vindt dat de bond te weinig rekening heeft gehouden met hun belangen. De rebellerende verenigingen zijn: Velo, Van Zijderveld, BC Smashing, BV Almere, BV Slotermeer en BCR'91.

De clubs stellen dat er in januari van dit jaar harde afspraken zijn gemaakt door de acht clubs uit de topcompetitie over onder andere het aantal dubbele competitieweekeinden en doordeweekse wedstrijden. Bij vaststelling van het competitieprogramma bleek de bond evenwel niet conform de afspraken te hebben gehandeld.

De NBB kwam met een afwijkend programma, waarin volgens de verbolgen clubs vooral tegemoet is gekomen aan de wensen van van BC Amersfoort. Die club heeft in Dickey Palyama, Eric Pang en Yao Jie drie topspelers onder contract. Die verlangen meer competitievrije weekeinden om deel te kunnen nemen aan internationale toernooien.

Volgens de boze clubs is de geplande competitie nu onaantrekkelijk voor publiek, vrijwilligers, sponsoren, een meerderheid van de spelers en de media. Overleg door een afvaardiging van de zes verenigingen met het bondsbestuur is vruchteloos gebleken, omdat het bestuur de belangen van de drie topspelers boven alles stelt.

„Er zijn in augustus en september vier of vijf compromisvoorstellen gedaan. Op een moment dat een oplossing nabij leek, ging het toch weer mis”, aldus voorzitter Jos Nouwt van de NBB. „Als clubs niet willen spelen, houdt het op. Dan is er geen competitie.”

Het conflict tussen de bond en de clubs staat zaterdag 20 oktober in Almere op de agenda van de bondsvergadering. Op 22 oktober heeft er weer overleg plaats tussen de partijen. (ANP)