Radiohead herontdekt popgevoel

Even testen: ja, het werkt. Zelfs wie maar 15 eurocent over heeft voor het nieuwe Radiohead-album In Rainbows, kan de tien tracks downloaden op de officiële site van de band. Daar komen dan wel 70 cent afhandelingskosten bij, maar het blijft een koopje voor een van de meest belangwekkende popalbums van het jaar.

Radiohead wil zijn muziek snel en efficiënt onder de liefhebbers verspreiden. Bij het aflopen van hun contract met EMI stond het de groep vrij om een nieuwe distributiemethode te hanteren. In november verschijnt een luxe discbox met een vinylversie en een extra cd en pas in januari volgende jaar zal de compact disc apart in de platenwinkels liggen. „Een opgestoken middelvinger naar de platenindustrie”, noemde een lezer van Rolling Stone deze distributiemethode.

De eerste indruk van In Rainbows is dat Radiohead terugkeert naar tamelijk compacte songs, die sommige fans al vertrouwd in de oren klinken omdat nummers als 15 Steps en Recknor al een tijdlang op het live-repertoire stonden. Met voor Radiohead-begrippen tamelijk melodieuze muziek en montere zang van Thom Yorke is het hun meest toegankelijk album sinds meesterwerk en bestverkochte album OK Computer uit 1997. Radiohead laveert briljant tussen elektronisch experiment en een hernieuwd popgevoel, met een altijd melancholieke ondertoon.

Radiohead-album downloaden: www.inrainbows.com

    • Jan Vollaard