‘Prijs markeert urgentie’

Het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties hoopt dat de Nobelprijs voor de Vrede, die het gisteren kreeg toegekend tezamen met de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore, „een gevoel van urgentie” zal geven aan de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Dat zei de leider van het panel, de Indiër Rajendra Pachauri, gisteren in een reactie. „Deze onderscheiding legt ook een nieuwe verantwoordelijkheid op onze schouders”, zei hij. In het IPCC werken 3.000 klimaatwetenschappers uit de hele wereld samen.

Het IPCC en Gore kregen de prijs voor hun „inspanningen om kennis op te bouwen en te verspreiden over de door de mens gecreëerde klimaatverandering, en het leggen van de basis voor maatregelen die nodig zijn om daar iets tegen te doen”.

Gore zei dat hij het aan de prijs verbonden geldbedrag (in totaal ruim 1 miljoen euro, te delen door beide winnaars) doneert aan de Alliance for Climate Protection, een organisatie van zowel Democraten als Republikeinen, die mensen bewust probeert te maken van de gevolgen van klimaatverandering.

Het IPCC en Gore kregen uit de hele wereld felicitaties. Onder hen ook de Amerikaanse president George W. Bush, wiens broeikaspolitiek internationaal zeer omstreden is. Wel liet hij weten het Amerikaanse klimaatbeleid nu niet te zullen veranderen.

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende zei dat Gore veel heeft gedaan aan de bevordering het bewustzijn over het klimaatprobleem. „Zowel zijn boek als zijn film hierover mogen er zijn.”

Milieubeweging Greenpeace vindt dat de toekenning van de Nobelprijs aan het IPCC en Gore gevolgen moet hebben voor de onderhandelingen later dit jaar over een vervolg op het Kyoto-verdrag (over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen).

Kritiek op de keuze van het Noorse Nobelcomité was er ook. Zo vond de Tsjechische president Vaclav Klaus het verband tussen vrede en de activiteiten van Gore „onduidelijk”. (AP, ANP, Reuters)