Persoonlijk risico blijft van belang bij asiel

Ook leden van bedreigde minderheidsgroepen moeten bij de hoogste vreemdelingenrechter aannemelijk maken dat zij persoonlijk risico lopen bij gedwongen terugkeer. Dat zei de Raad van State gistermiddag in de eerste uitspraak na het Salah Sheekh oordeel van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

De Raad van State vindt dat alleen onder bijzondere omstandigheden, zoals destijds bij de Somaliër Sheekh, lidmaatschap van een bedreigde groep of clan voldoende grond is om te mogen blijven. In het gisteren besliste geval van een Liberiaanse asielzoeker was lid zijn van de Mandingo bevolkingsgroep onvoldoende.

Het Hof in Straatsburg veroordeelde Nederland in januari omdat uitzetting van Sheekh een ‘onmenselijke behandeling’ zou zijn. Dat is schending van artikel 3 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. Na de uitspraak werd gevreesd dat Nederland voortaan verplicht hele bedreigde clans zou moeten opnemen. Voorheen moest iedere vluchteling individueel gevaar aantonen. Bij Sheekh nam Straatsburg echter aan dat zijn lidmaatschap van een minderheidsclan in Somalië genoeg was. Daarbij werd opgeteld dat hij al eens vervolgd was.

Lees de uitspraak op raadvanstate.nl op zaaknummer 200701023/1