Perfect licht als antiek voor de toekomst

Rechtsboven de speciaal ontworpen kroonluchter die ook na de verhuizing blijft hangen. Foto’s Maarten van Haaff de aankoop van Angelique Bijleveld: lampen van Edward van Vliet. Amsterdam, 12 okt 2007. foto maarten van haaff Haaff, Maarten van

Angelique Bijleveld (39) kocht een huis met een plafond dat riep om een kroonluchter. Een goede vriend - en ontwerper van beroep – zorgde voor 7.500 euro voor perfect licht

U kocht het huis vanwege het plafond van de woonkamer?

„Ik ben makelaar en had deze woning voor een notaris gevonden. Hij wilde onder dat prachtige plafond testamenten voorlezen aan erfgenamen. De buren keurden dat niet goed. Wel begrijpelijk, het is een woning, geen bedrijfsruimte. Dus de koop werd ontbonden.”

En u had geen nieuwe koper?

„Ik dacht, misschien kan ik dit pand zelf wel kopen. Het was niet het beste moment in mijn leven, ik was net voor mezelf begonnen. Maar mijn relatie was uitgeraakt en ik was stellig overtuigd dat ik de rest van mijn leven alleen zou doorbrengen. Dat wilde ik hier wel doen. Alleen is dit huis drie keer zo groot als waar ik vandaan kwam. De woonkamer alleen al meet 65 vierkante meter en heeft een plafond van 4,5 meter hoog.”

Daar moest passend licht bij worden gevonden?

„Ik vroeg mijn goede vriend en ontwerper Edward van Vliet om langs te komen voor een lichtplan. Toen hij dat plafond zag, zei hij, Angelique, je gelooft het niet, maar ik heb net een lamp ontworpen die hier gewoon moét hangen.”

Wilde hij u gewoon niet wat aansmeren?

„Toen ik de lamp zag, moest ik hem wel gelijk geven. Het was ongelooflijk, de kleuren, het goud, de bloemenrand, geen enkele andere lamp kon daar hangen. Zelfs de overburen zeiden er wat van. Zij zagen ’s avonds een enorme ufo hangen. Daarnaast heb ik twee Kaipo-lampen en een Mujax exemplaar gekocht van hem.”

U bleef toch niet alleen en hebt met uw nieuwe man een ander huis gekocht. Neemt u de lamp mee?

„De nieuwe bewoners vroegen wat ik met de lamp ging doen. Hoewel ik zakelijk commercieel ben, ben ik privé een waardeloze onderhandelaar. Ik heb de lamp gegeven, of eigenlijk heb ik die cadeau gedaan aan het huis. Ik ben bang dat de lamp zijn chemie verliest en tot dode materie verwordt als ik die zou weghalen.”

Dus weer op zoek naar een nieuwe?

„De andere lampen gaan wel mee natuurlijk en een nieuwe kroonluchter van Edward heb ik ook weer op het oog, de Todo van 5.000 euro. Ik voer nu alleen de innerlijke strijd of ik zo’n prachtige lamp wel voor het grijpen moet hangen met twee kleine boeven van zoontjes die alles testen op sloopwaardigheid. Maar dat die lamp er ooit komt, lijdt geen twijfel.”

Waarom bent u zo gek op design?

„Goed design is tijdloos. Het is het antiek van de toekomst.”

Willemijn van Benthem