Olieprijs naar record

De olieprijs heeft gisteravond een nieuw hoogtepunt bereikt van 84 dollar per vat (159 liter).

Oorzaak van de prijsstijging zijn de toegenomen spanningen tussen Turkije en Noord-Irak. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie kwam op 84,05 dollar en zakte later een fractie terug.

De olieprijs ging omhoog, nadat Koerdische rebellen van de PKK gisteren bekendmaakten dat ze hun posities in het noorden van Irak verlaten en naar Turkije trekken.

De verklaring van de PKK is een reactie op een zinspeling van de Turkse regering op een aanval van het Turkse leger op Koerdische rebellen in Noord-Irak. In de regio wordt een derde van de olie in de wereld opgepompt.

Een andere oorzaak voor de recordprijs is de uitspraak van het Amerikaanse instituut Energy Information Administration dat de olievoorraden in de Verenigde Staten afgelopen week met 1,7 miljoen vaten zijn gedaald. Dat is bijna een dubbel zo grote daling als analisten hadden voorspeld.