Northern Rock: bod van Virgin

Een consortium geleid door Virgin Group, de investeringsmaatschappij van ondernemer Richard Branson, heeft gisteren gezegd dat hij interesse heeft in een controlerend belang in de Britse hypotheekverstrekker Northern Rock.

Tot het consortium behoren ook de Amerikaanse verzekeraar AIG, investeringmaatschappij WL Ross en een Britse en Aziatische investeerder. Het consortium wil een substantieel geldbedrag in het bedrijf steken en de naam veranderen in Virgin Money. De investeerders willen het bedrijf niet helemaal overnemen. Zo blijft de beursnotering van Northern Rock behouden.

De Britse bank raakte vorige maand in problemen door de crisis op de kredietmarkten. De bank ontving een noodkrediet van de Britse centrale bank. Klanten stonden massaal in de rij om hun tegoeden op te halen. Op de beurs in Londen kelderde de waarde van Northern Rock.

Virgin heeft laten weten zo snel mogelijk een oplossing te willen vinden voor Northern Rock, om het vertrouwen te herstellen in de hypotheekbank.

De actie van het consortium is de eerste poging van investeerders om het bedrijf te redden. Eerder waren er wel geruchten over belangstelling van andere hypotheekbanken en private-equitybedrijven. Daarbij werden onder meer genoemd Apollo Management, Blackstone Group, Lone Star, J.C. Flowers & Co. en Cerberus Capital Management.

Bestuursvoorzitter Jayne-Anne Gadhia van Virgin Money zei dat een belang van het consortium beter zou zijn dan acquisitie van private-equitybedrijven, omdat die laatsten volgens haar Northern Rock waarschijnlijk zouden willen opsplitsen.