Nederlands elftal in het Roemeense imperium van Hagi

Het Nederlands elftal speelt vanavond de belangrijke kwalificatie-interland tegen Roemenië in een ministadion aan de Zwarte Zee. En Oranje slaapt in het hotel van de oud-ster Hagi.

Het resultaat is vanavond heilig voor Roemenië. Uit bijgeloof wordt de belangrijke EK-kwalificatie-interland tegen Oranje, waarin de eerste plek in groep G op het spel staat, niet in een van de grote stadions in Boekarest afgewerkt, maar in de pittoreske accommodatie in Constanta. In het Farul Stadion kunnen slechts 15.500 bezoekers de interland bijwonen. En waarom eigenlijk hier? In deze stad aan de Zwarte Zee heeft het Roemeense elftal sinds 2002 niet verloren. De Nederlandse voetbalbond heeft bij de keuze van dergelijke locaties bij uitwedstrijden geen inbreng en kon zich er slechts over verbazen. „Wij hebben natuurlijk wel maatregelen genomen om dat bijgeloof te bezweren”, grapt directeur Henk Kesler, die verder aangeeft dat de KNVB vijftienhonderd toegangsbewijzen toegewezen kreeg en dat was voor deze wedstrijd voldoende .

Ajacied George Ogararu, mogelijk rechtervleugelverdediger bij de Roemenen, legt uit waarom zijn land per se wil winnen van Oranje. Ook een gelijkspel zou immers kunnen volstaan voor kwalificatie. „Als we Nederland verslaan kunnen we ons zonder stress richten op het EK. Wij vinden het erg belangrijk om groepswinnaar te worden. En wij zijn nog niet vergeten dat we in de vorige kwalificatie twee keer van Oranje verloren en daardoor het WK misliepen.”

Volgens Ogararu hunkert Roemenië naar deelname aan een eindtoernooi. De laatste keer dat zijn land op een internationaal platform verscheen, was tijdens het EK 2000 in Nederland en België. „Wij hebben de kwalificatie harder nodig dan jullie. Oranje plaatst zich bijna altijd. In Roemenië zijn de voetballiefhebbers wanhopig dat we al een paar jaar niet meetellen. Ik weet dat in Nederland zich ook iedereen met Oranje bemoeit, maar dat is in Roemenië misschien wel erger.”

Ogararu kan nog wel een andere reden bedenken waarom de Roemeense bond heeft gekozen voor Constanta. „In Boekarest heb je met Dinamo en Steaua veel clubsupporters op de tribune. Die zijn erg kritisch en keren zich tegen het nationale team als het even tegenzit. In Constanta staan de mensen massaal achter het elftal.”

De stad ligt op 225 kilometer van Boekarest en heeft een rijke historie. Constanta werd 2.500 jaar geleden door de Grieken gesticht en heette toen Tomis. Delen van de verdedigingsmuren herinneren ook nu nog aan die tijd. Dichtbij Constanta ligt de badplaats Mamaia, het Zandvoort van Roemenië.

Het is saillant dat het Nederlands elftal vertoeft in het pompeuze Iaki hotel, een soort Kurhaus dat op twintig meter van zee ooit als een casino bijna op het strand werd gebouwd. Sinds 1999 is het hotel in bezit van de voormalige Roemeense voetbal-ster Gheorghe Hagi. Hij heeft het vernoemd naar zijn zoon Ianis en zijn dochter Kira. Aan het hoofdgebouw is een imposant sport en relax-centrum gebouwd en buiten ligt uiteraard een Cruyff-courtachtig voetbalveldje.

De Maradona van de Karpaten, zoals Hagi’s bijnaam luidde, bestiert de leiding van de luxueuze accommodatie niet zelf maar laat dat over aan zijn vrouw. Hagi, tegenwoordig coach, begon zijn voetballoopbaan bij Farul Constanta. Hij maakte furore als speler van Steaua Boekarest, Real Madrid, Brescia, Barcelona en Galatasaray. „In Roemenië is zijn bijnaam ook wel The King”, vertelt Ogararu. „Wat Cruijff betekende voor Nederland was Hagi voor mijn land. Ik weet nog goed dat mijn ouders mij op hem wezen. Hagi vond ik vooral erg sterk op het wereldkampioenschap in 1994 in de VS. Hij was een complete middenvelder. Ik wil niet zeggen dat ik hem adoreerde, maar hij heeft mij wel geïnspireerd.”

Dat kan mogelijk vanavond goed van pas komen in de wedstrijd tegen het Nederlands elftal. Ogararu heeft Petre Marin als concurrent voor de plek rechtsachter. Hij zal met oud-ploeggenoot Wesley Sneijder in elk geval geen herinneringen kunnen ophalen, want de middenvelder is geschorst. Dat geldt ook voor Robin van Persie en Mario Melchiot. De Roemenen missen zelfs tien geblesseerde spelers. Ogararu: „Daarom zie ik ook niet zo’n groot voordeel in het ontbreken van die drie bij het Nederlands elftal. Het maakt natuurlijk wel uit of Sneijder meedoet, maar ik verwacht nu Clarence Seedorf op zijn plek en dat is ook een voetballer van wereldklasse. In de voorhoede zijn eveneens genoeg alternatieven. Van Basten kan bijna twee gelijkwaardige elftallen opstellen.”

Als het zo uitkomt zal Ogararu na afloop een shirtje wisselen met Ajacied John Heitinga. „Heel apart dat we nu niet naast maar tegenover elkaar staan. Met hem heb ik een speciale band bij Ajax.”

Uiteindelijk zal moeten blijken of het bijgeloof van de Roemenen heeft geholpen. „We hebben ondanks de blessures een beter team dan een paar jaar geleden”, is Ogararu optimistisch. „Want deze ploeg speelt nu wat langer bij elkaar. We hebben meer vertrouwen en ook meer geluk gekregen.”