Met bijtende hond is iets mis

Natuurlijk, er zìjn ook mentaal gestoorde honden; honden die bijten zonder reden” (`Met bijtende hond is altijd iets mis`, NRC Handelsblad 4 oktober) . Alleen maar verstandig om die af te maken. Maar ligt een bijtincident met kinderen vrijwel altijd aan de hond? De voorbeelden in het artikel overtuigen niet.

Normale honden bijten niet zonder reden en niet zonder waarschuwing (grommen). En wat wij in onze schrik ervaren als een agressieve beet, is in de beleving van de hond waarschijnlijk het equivalent van een `opvoedende tik`: we zijn niet op de hoogte van des honds gedragspatroon en hebben geen acht geslagen op z`n waarschuwing. Het verdedigen van voerbak (prooi), speeltje of territorium is natuurlijk gedrag (dat overigens wel afgeleerd kàn worden) . Kinderen (en de meeste volwassenen) begrijpen de communicatie van een hond niet. In plaats van de hond de schuld te geven moeten we bij ons zelf te rade gaan:

- laat nooit een kind zonder toezicht in de buurt van een hond, zelfs niet bij de meest brave; de kans dat hij een keer een natuurlijke reactie vertoont (eerst grommen, dan een beet) is altijd aanwezig

- leer de pup, dat in de meutehiërarchie de mens hoger in rang is en b.v. wèl zijn voerbak af mag pakken

- het is wel logisch om een kind te leren andermans speelgoed niet af te pakken; waarom zou het wèl speelgoed van de hond af mogen pakken??

- Bedenk dat een kind voor een hond heel bedreigend over kan komen (vingers in de ogen steken, aan de staart trekken en andere voorbeelden uit het artikel)

Misschien wel het belangrijkste advies: neem geen hond als u niet met honden kunt omgaan en/of geen kinderen kunt opvoeden!