‘Máxima in hoek gezet’

Jannetje Koelewijn

en Merel Thie

Er is van tevoren niet goed nagedacht over de positie van prinses Máxima bij de presentatie van het rapport Identificatie met Nederland van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Dat zeggen bronnen rond het hof.

Máxima hield een inleiding bij de presentatie van het rapport. Maar omdat zij geen formele positie had, kon ze door critici in beide kampen worden geduwd, zeggen de bronnen. Máxima is verweten dat het advies van de WRR ook háár advies was. En haar is verweten dat zij het regeringsstandpunt uitdroeg en politiek bedreef.

Máxima zei in de toespraak dat ze niet „dé Nederlandse identiteit had gevonden”. Die is volgens haar divers. De WRR is ontevreden over de ontvangst van het rapport. Voorzitter Wim van de Donk: „Eerst ging het nog wel over de inhoud, maar al snel alleen nog maar over Máxima.”

Reconstructie: pagina 37

    • Merel Thie
    • Jannetje Koelewijn