Koerdische auteur Mehmet Uzun overleden

Amsterdam, 13 okt. In zijn woonplaats Diyarbakir in Turks Koerdistan is gisteren de Koerdische schrijver Mehmet Uzun op 54-jarige leeftijd overleden. Uzun was een vooraanstaand Koerdisch auteur. Tijdens zijn leven spande hij zich in om van het Koerdisch een volwaardige romantaal te maken. Uzun werd op zijn zeventiende gearresteerd. Hij wachtte zijn proces niet af maar vluchtte naar Syrië en vervolgens naar Zweden, waar hij in 1977 asiel kreeg. Uzun was zeer actief in het Zweedse en internationale schrijversleven. Hij was lid van Pen Zweden en Pen International. Ten aanzien van het conflict tussen de Koerden en Turkije zette hij zich in voor vreedzame oplossingen. Zijn zeven romans werden in meer dan 20 talen vertaald. In Nederland verscheen In de schaduw van een verloren liefde, over de dilemma`s van een Koerdische verzetstrijder. Het was de eerste Koerdische roman in het Nederlands,In 2000 mocht hij na 23 jaar Turkije weer in. Uzun ontving voor zijn werk een groot aantal belangrijke Zweedse en Koerdische literaire- en vredesprijzen.