Kinderen maken hun eigen films

Hoe leren kinderen de goede weg te vinden in de wirwar van sites, tv-zenders, dvd’s, playstations en al die andere media? Educatie is een van de pijlers van Cinekid.

Bas Blokker

Het tv-, nieuwe media- en filmfestival dat vandaag begint en dat de hele herfstvakantie duurt, is maar één van de activiteiten van Cinekid. De rest van het jaar, onderstreept directeur Sannette Naeyé, is de stichting Cinekid bezig haar bredere doelstelling te bereiken: de bevordering van beeldcultuur voor kinderen.

Als het festival het meest zichtbare onderdeel daarvan is, dan is Cinekidstudio het meest bijdetijdse. Via de online filmstudio, die nu een jaar bestaat, kunnen kinderen hun eigen films produceren en dat is de toekomst, zegt Naeyé: „De trend is op dit moment heel erg users’ generated content. Dit is children’s generated content. We zitten helemaal op de trend.”

In het jaar dat de studio bestaat, hebben 40.000 bezoekers zich op de site gemeld om aan een eigen film te werken en zijn er volgens Naeyé 20.000 ‘studio’s’ ingericht die actief worden beheerd. Dat zijn 20.000 nieuwe Nederlandse filmmakers in spe.

Die kinderen worden zo al doende ‘mediawijs’, en dat is precies de doelstelling van het nieuwe kabinet; hoe leren kinderen de goede weg te vinden in de wirwar van sites, tv-zenders, dvd’s, playstations en al die andere media, waaraan ze nu al opgeteld meer tijd kwijt zijn dan ze doorbrengen in de schoolklas.

Educatie is dus het sleutelwoord van de stichting van Cinekid en de studio is daarbij het krachtigste instrument. Naeyé: „Net zoals je kinderen eerst tekenles geeft, voor je ze op museumles stuurt, zo laat je zo eerst ook zelf met beelden knutselen voordat je ze gericht naar film laat kijken.”

Voor de zomervakantie zijn de laatste tools voor de studio opgeleverd, dus nu kunnen kinderen via de website van Cinekid elf verschillende soorten filmproducties maken, van animatie tot documentaire. De bibliotheekorganisatie Biblio heeft met duizend schoolklassen een project op Cinekidstudio bedacht.

Dit is het moment dat Cinekid extra geld aan de overheid wil vragen voor zijn activiteiten. Het mooist, zegt Naeyé, zou zijn als Cinekid zijn kantoor kon vestigen in het huidige gebouw van het Filmmuseum. Dat verhuist binnen enkele jaren naar een nieuwe locatie en het statige gebouw in het Amsterdamse Vondelpark is volgens Naeyé het ideale hoofdkwartier voor een medialaboratorium.

Cinekid heeft zo’n drie miljoen extra nodig, schat Naeyé. De overheid, weet zij, is altijd sceptisch wanneer organisaties groter willen worden. Maar als rijk en gemeente goed kijken naar de reikwijdte van het huidige Cinekid, moeten ze volgens Naeyé wel inzien dat er echt meer geld nodig is. „Als we altijd hadden gedaan wat de gemeente Amsterdam wilde, zouden we nu nog in de Meervaart zitten met een programma van twintig kinderfilms.”