Jean-Guihen Queyras: Suites voor cello-solo van Bach

Jean-Guihen Queyras: Suites voor cello-solo van Bach Harmonia Mundi HMC 90197.71

Jean-Guihen Queyras: Suites voor cello-solo van BachHarmonia Mundi HMC 90197.71

Ook Jean-Guihen Queyras heeft de Zes suites voor cello-solo van Bach nu opgenomen, zoals elke cellist van belang sinds Pablo Casals ze ontdekte als de basis van het cellorepertoire. In het cd-boekje noemt Queyras Pablo Casals, Yo-Yo Ma en Anner Bijlsma als voorbeelden. Toeval moet het ontbreken van Rostropovitsj zijn, de Rus die pas na vijftig jaar studie de suites opnam in de kerk in Vézelay. Ook Queyras speelt in een kerk: St. Cyriak (Baden-Württemberg), te zien op bijbehorende dvd.

Kenmerkend voor Queyras is zijn onnadrukkelijke, lichte, bijna terloopse virtuoze spel. Veel nootjes, die Rostropovitsj behandelt als kostbaarheden en door Bijlsma niet worden veronachtzaamd, kennen bij Queyras een ongekend vluchtig bestaan. Zo begint de Zesde suite luchtig opstijgend als een dwarrelend blaadje in zomers gesuizel. Maar elders klinkt Bach bedachtzaam, soms met breed effect, diepte en sonoriteit.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen