‘Huizenprijs kan ook in Nederland onderuit’

De Verenigde Staten stevenen af op een economische recessie en mede daardoor kan de Nederlandse huizenprijs „nog flink onderuit gaan”. Dat zegt Robert Shiller, een van Amerika’s bekendste economen, in een interview met deze krant. „Ik vrees de heftigste huizencrash sinds de Grote Depressie.”

De Nederlandse huizenprijs zit ten opzichte van het gemiddelde inkomen dicht tegen het niveau aan dat vooraf ging aan eerdere huizenkrachs, zegt Shiller. Bovendien is de prijstoename „zelfs groter geweest dan in de VS”.

Shiller is hoogleraar Economie aan Yale University en wordt beschouwd als de kundigste voorspeller van economische zeepbellen. Naar aanleiding van de recente hypotheek- en kredietcrisis sprak hij op verzoek van de Amerikaanse centrale bank en getuigde hij in het Congres. Shiller vergaarde bekendheid door als een van de weinigen jaren van tevoren het uiteenspatten van de internetzeepbel te voorspellen.

„De huizenmarkt in Amerika gaat naar beneden en de rest van de wereld zakt daarop ook weg. Dat is echt heel goed mogelijk”, volgens Shiller. „Ik geloof in de besmettelijkheid van dit soort speculatie op de huizenmarkt. Het is een epidemie.”

Volgens hem waren de recente koersdalingen naar aanleiding van een aantal risicovolle hypotheken slechts de opmaat tot grotere economische problemen. „In de VS is voor immense bedragen absurd overdadig gespeculeerd.” Amerikanen hebben meer geld in vastgoed dan in aandelen gestoken.

De huizenprijs in de VS is in augustus met 8 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden, de grootste daling in bijna veertig jaar. Shiller verwacht de komende maanden een prijsdaling tot 15 procent. Dat zou voor 3.000 miljard dollar (2.100 miljard euro) aan welvaartsgroei ongedaan maken. Prijsdalingen in de VS kunnen minder consumentenbestedingen met zich meebrengen. Daar lijdt Europa onder.

Shiller: pagina 24