Hondeninstinct-herstel

Illustratie Jeroen de Leijer Leijer, Jeroen de

Amerikaanse honden worden behandeld als verwende kinderen: luxe dagopvang, exquise maaltijden en een wekelijkse knipbeurt. Door al deze verwennerij zouden honden wel eens hun natuurlijke instinct kunnen verliezen. Op The Drummond Ranch, nabij Los Angeles, kan de hond weer even gewoon hond zijn en wel door achter schapen aan te rennen. Ranch-eigenaar Janna Duncan beweert dat de honden meer zelfvertrouwen en een sterkere persoonlijkheid krijgen als er een beroep op hun instinct wordt gedaan. Debbie Chase brengt haar James Dean, een mix tussen een Duitse herder en een golden retriever, geregeld naar de ranch. Het aanvankelijk nukkige en verlegen beest veranderde volgens haar zienderogen, James Dean werd een totaal andere hond. De schapensessies zijn streng gereguleerd: honden mogen twee keer maximaal dertig minuten schapen ‘herden’, anders is het te inspannend. Dat geldt ook voor de schapen, die worden na elke run gewisseld. Of dit ook hún instinct ten goede komt, is niet bekend.

Marvin Jacobs