Flip Kowlier: De man van 31

Flip Kowlier: De man van 31 (Petrol/PIAS)

Flip Kowlier: De man van 31 (Petrol/PIAS)

Als je op zijn muziek moet afgaan, stuitert het gemoed van Flip Kowlier even hard op en neer als de beats van zijn meesterlijke hiphopcollectief ’t Hof van Commerce. Hangt hij daar de immer opgetogen en uitgelaten opschepper uit, tussendoor maakt hij terughoudende en melancholische platen als singer-songwriter, of beter gezegd: Vlaamse troubadour. Want zowel rappend als zingend blijft Kowlier zijn Izegemse dialect trouw. Dat zijn eerst uitgestelde, derde soloplaat De man van 31 nu is verschenen, ‘behost wok tit te wirn’, zingt Kowlier: het begon ook tijd te worden. Onder droevig folk- en countrygetokkel huilt Kowlier over drank en vrouwen – hier en daar opgevrolijkt door de zomerse sinaasappelsound van landgenoot Gabriel Rios. Ook valt er genoeg te lachen. Bijvoorbeeld als een verongelukte snowboarder in ‘Elikopter’ naar de hemel staart en smeekt: ‘Kom mie redden, hjil min uoft is krom.’ Op 1 november speelt Flip Kowlier Mezz (Breda), op 22 november op Crossing Border (Den Haag).

Frank Provoost

    • Frank Provoost