`FDA akkoord met Aids-middel Merck`

Washington, 13 Okt. De Amerikaanse farmaceut Merck heeft van voedsel- en medicijnenautoriteit FDA toestemming gekregen voor de verkoop van een nieuw middel tegen het Aids-virus. Dat heeft een woordvoerder van Merck gisteren laten weten. Volgens het bedrijf zou het middel, genaamd Isentress, de groei van het virus afremmen. ”Het medicijn lijkt heel erg veilig”, zei Homayoon Khanlou, chef van de afdeling medicijnen van de Amerikaanse Aids stichting. Hij was zelf betrokken bij de klinische tests van het geneesmiddel. In de laatste proeven werden vooral patiënten getest die bijna of helemaal resistent waren geworden voor HIV, het virus dat Aids kan veroorzaken. Resistentie is een groot problemen bij HIV-patiënten, omdat ze lang geneesmiddelen krijgen toegediend. In de Verenigde Staten leven ongeveer een miljoen mensen met HIV of Aids. Dat aantal neemt elk jaar toe met ongeveer 40.000.