Familie met lijk in de kast

EXPLOSIEVE FAMILIE: de cast van ‘Brothers & Sisters’

Brothers & Sisters Seizoen 1(Buena Vista)

De hoofdrolspeler van familiedrama Brothers & Sisters gaat al in de allereerste aflevering dood. We hebben patriarch William van de familie Walker net leren kennen als een wat mysterieuze zachte man die er met volle teugen van geniet dat voor het eerst in tijden alle kinderen uit zijn gezin om hem heen zijn. Hij speelt als een goedmoedige opa met zijn kleindochter aan de rand van het familiezwembad. En ligt er een oogwenk later met een hartaanval in.

Het karakter William Walker gaat dan pas leven. Na zijn dood blijkt hij er twintig jaar een buitenechtelijke relatie op na te hebben gehouden en het familiebedrijf financieel de afgrond in te hebben gestort.

Het klinkt als een perfect uitgangspunt voor een soap en daar doet Brothers & Sisters met haar nadruk op familierelaties en archetypische karakters (de oorlogsveteraan, de homobroer, het stel in huwelijkstherapie) vaker aan denken. Bij The Sopranos wordt tussen het familiegezever tenminste nog eens een lijk in de kofferbak aangetroffen maar Brothers & Sisters gaat over, tja, broertjes en zusjes. Het explosiegevaar schuilt in deze serie alleen in met spanningen overladen familiebijeenkomsten.

Door meerdere afleveringen achter elkaar te bekijken, blijkt de serie wel degelijk een dramatisch hoogstandje. Natuurlijk door de sterke cast: Sally Field werd al na dit eerste seizoen bekroond met een Emmy Award voor beste actrice in een tv-serie. Maar ook door script en regie. Karakters blijken dubbelzinniger dan op het eerste gezicht, verwikkelingen worden steeds in een ander daglicht gezet en intens familiedrama wordt afgewisseld met luchtige vondsten.

De familiewaarden ophemelende rode draad wordt er soms met een mokerhamer ingeslagen maar zelfs de meest clichématige rollen worden met verve en overtuigingskracht gebracht, waardoor het drama aan kracht wint en elke ongemakkelijke situatie voor de kijker net zo ongemakkelijk voelt. Iedereen met een familie weet tenslotte dat je Tony Soprano niet nodig hebt voor een paar lijken in de kast.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele