Doris Lessing

De Nobelprijs voor de Literatuur werd donderdag toegekend aan de Britse schrijfster Doris Lessing, beroemd van The Golden Notebook (1962). Begin dit jaar verscheen haar nieuwste roman The Cleft. *** FILE *** Writer Doris Lessing, 86, sits in her home in a quiet block of north London April 17, 2006. Lessing was awarded the 2007 Nobel Prize in Literature for "that epicist of the female experience, who with scepticism, fire and visionary power has subjected a divided civilisation to scrutiny." (AP Photo/Martin Cleaver) Associated Press

De Nobelprijs voor de Literatuur werd donderdag toegekend aan de Britse schrijfster Doris Lessing, beroemd van The Golden Notebook (1962). Begin dit jaar verscheen haar nieuwste roman The Cleft.

„Het had vernuftige en grappige inzichten kunnen opleveren over onze seksuele relaties toen die nog nieuw waren. Maar grappen maken was al nooit een van Lessings sterke punten. De lezer moet zich tevreden stellen met bewondering voor het vermogen van deze vrouw, die na een bijna zeventigjarige schrijverscarrière nog steeds de moed heeft om onmogelijke verhalen te verzinnen.”

J.J. Peereboom, 2 maart 2007.

Doris Lessing: The Cleft. Fourth Estate, 260 blz. € 29,99