dier & sport

Moeder Anna en dochter Greta, Bruinschimmels en alleskunners. Moeder luistert goed, dochter is te braaf. Beiden hebben een rustig en verdraagzaam karakter. 9/10/2007 Foto Freddy Rikken Paardenploegwedstrijden Rikken, Freddy

Greta en Anna. Via een geluidsinstallatie zingt en belooft volkszangeres Corry Konings deelnemers en toeschouwers dat ze hen nóóit zal verlaten. Haar stem vermengt zich met zuiggeluiden uit de omgewoelde klei, gerammel en getik van ijzer en onverstaanbare instructies van menners. Het is opgehouden met regenen bij de Zeeuwse ploegkampioenschappen voor trekpaarden, moeder en dochter sleuren gestaag een wentelploeg uit de jaren vijftig door de klei. Greta, al weer zes, weegt achthonderd kilo, moeder is vijf jaar ouder, honderd kilo zwaarder, van oorsprong Belgische en heeft een succesvolle asielaanvraag achter de rug. Opa heette Blok van Dantshof, vader Klepper van ut Conterscherp. De dames zijn bruinschimmels en alleskunners, treden op bij ploegwedstrijden en zijn het hoogtepunt van menige oogstdemonstratie. Moeder luistert goed, dochter is te braaf, beide hebben een rustig en verdraagzaan karakter. Lopen in de wei van landbouwer Ko en vreten daar dagelijks kilo’s gras en drinken liters slootwater. Houden van een rustig en gestaag tempo; daarmee houden ze het langer vol en ontwikkelen de meeste kracht: negen paardenkrachten per dame! Verleden jaar veroverden ze in zeven wedstrijden acht bekers, door al die belangstelling van de landelijke pers werd het vandaag een magere zevende plaats.

Dit is de veertiende aflevering van een serie over dieren in de sport.