Debat over Hirsi Ali

Ayaan Hirsi Ali

Ayaan Hirsi Ali keert terug naar Nederland omdat minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) niet meer bereid is de kosten voor haar beveiliging in de Verenigde Staten te betalen. De bescherming van het voormalig VVD-Kamerlid in Amerika is per vandaag vervallen.

Opening NRC Handelsblad, 1 oktober

Het ging om een overgangsmaatregel, die niet oneindig kan voortduren. Het is onmogelijk dat Nederland die verantwoordelijkheid neemt.

CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma in de Volkskrant, 2 oktober

Als je één bedreigde burger beveiliging biedt, zul je uiteindelijk honderdduizenden mensen moeten beschermen. Daar zou ik nooit aan beginnen.

Michael Ledeen, collega van Hirsi Ali bij het American Enterprice Institute in NRC Handelsblad, 2 oktober

Dit riekt op zijn minst naar opportunisme. Als zij beveiliging nodig heeft dan moet zij die krijgen, maar gewoon in Nederland. We zijn geen gekke Gerritje.

Hoofdartikel De Telegraaf, 2 oktober

Als je een gepantserde auto nodig hebt, kost dat al gauw 750 euro per dag extra. En daar moet je ook nog een of twee volgwagens bij rekenen, want niet alle lijfwachten kunnen in die ene auto. Dat is nog eens vierhonderd euro, zodat je op 1.150 euro per dag voor vervoer zit.

Directeur Arie Duijndam van beveiligingsbedrijf Interseco in de Volkskrant, 3 oktober

Het is algemeen aanvaard dat een overheid zijn burgers ook in het buitenland beschermt. Dat geldt niet alleen voor Hirsi Ali maar ook voor u en mij en alle andere Nederlanders.

VVD-prominent Frits Bolkestein in NRC Handelsblad, 3 oktober

Ze is al een jaar in de VS. We zijn dus heel royaal geweest.

Minister van Justitie Hirsch Ballin in zijn brief aan de Tweede Kamer, 4 oktober