Dag ABN Amro, hallo Corio

Olie en staal overheersen de

AEX-index. Deze week verloor de index ABN Amro. Met het verlies van het zwaargewicht werden anderen fondsen belangrijker.

De gevolgen zijn overal merkbaar.

De verkoop van ABN Amro heeft niet alleen impact op de bank en haar klanten, ook de Amsterdamse effectenbeurs voelt de gevolgen van de grootste transactie ooit in de financiële sector.

ABN Amro bestaat niet meer op de beurs. Het aandeel was vele jaren vaste klant in de AEX-index. Maar dat was woensdagmiddag afgelopen. Nadat het consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis haar bod gestand had gedaan werd de bank uit de index gehaald.

De naweeën zullen nog lang voelbaar zijn, op verschillende manieren. De index bestaat nu nog maar uit 24 bedrijven. Pas in februari zal er een vervanging worden aangewezen, op het moment dat de jaarlijkse herindeling plaatsvindt. En de kans is overigens groot dat er dan twee nieuwelingen de index binnenkomen. Volgende maand wordt het bod van Danone op babyvoedingsbedrijf Numico waarschijnlijk gestand gedaan waardoor ook dit bedrijf van de beurs verdwijnt. En op Hagemeyer, ook een vaste waarde in de beursgraadmeter, is een vijandig bod gedaan door een ander Frans bedrijf.

Maar deze vervanging speelt pas in februari. Donderdagochtend was de eerste directe impact op de overige AEX-bedrijven al wel zichtbaar. Euronext moest door het wegvallen van ABN Amro een nieuwe weging maken. Deze weging wordt ieder jaar opnieuw op de tweede handelsdag in maart bekend gemaakt en wordt berekend op basis van de marktwaarde. De weging is vrijwel geen dag hetzelfde omdat de marktwaarde mee beweegt met de koersen. De verandering had gevolgen voor beleggers die mandjes AEX hebben. De aantallen aandelen in de diverse fondsen moesten worden aangepast.

Uit de nieuwe weging blijkt dat de index door het vertrek van ABN Amro nog meer afhankelijk is geworden van grondstoffen. Shell was altijd al een grootmacht op de beurs, maar die invloed is nu nog verder toegenomen. Ook de opkomst van staalbedrijf Arcelor Mittal is opmerkelijk. Het staat pas een jaar in de index en is nu al samen met Shell en ING koploper en kan dus grote invloed uitoefenen op de koers van de Amsterdamse index. Het bedrijf is niet Nederlands, maar heeft hier het hoofdkantoor. „De index is geen concrete weergave van de Nederlandse economie. Maar dat is ook niet de bedoeling. Als je wel zo’n weergave wil dan moet de index anders worden opgebouwd en zou er veel meer dienstverlening in moeten”, stelt Reinier Westeneng, hoofd research bij SNS Securities.

De weging van deze week laat zien dat de eens zo overheersende financiële fondsen flink aan belang hebben ingeboet na de overname van ABN Amro. Nu zal bij de herweging in maart het belang van Fortis waarschijnlijk stijgen naar 9 of 10 procent, maar het is geen vergelijking van de ‘macht’ van de financials zoals ze die hadden voor de verdwijning van ABN.

De beurs wordt niet alleen cyclischer door de zwaardere weging van bedrijven als Mittal en Shell. De instroom van in verhouding kleine en onbekende bedrijven is ook opmerkelijk.

Deze trend zet voorlopig door nu er voor februari zeker twee oudgedienden uit de AEX zijn gevallen, en wellicht dus drie.

Wie zal ABN Amro gaan vervangen? Toegang tot de AEX wordt vooral bepaald door het handelsvolume in de aandelen van een bedrijf. Op dit moment zou Corio de plek van de bank innemen. Wie? Corio, het vastgoedfonds dat momenteel in de midkap-index staat. Andere bedrijven die op de nominatie staan om van de index naar de hoofdgraadmeter op te schuiven zijn Wereldhave, ook een vastgoedfonds en Fugro, een ingenieursbureau. Niet direct bedrijven die tot de verbeelding spreken of die zich kunnen meten met (voormalige) grootheden als ABN Amro of Numico. „Omdat grote bedrijven worden opgekocht krijgen kleinere fondsen plots de gelegenheid op te schuiven”, zegt Westeneng. Deze bedrijven doen het goed, anders zouden ze niet op de nominatielijst voor de AEX staan, maar, stelt Westeneng „op eigen gelegenheid zouden ze het niet hebben gered”.

De overname van de bank heeft ook positieve gevolgen voor de beurs, schrijft analist Tom Muller van de Nederlandse zakenbank Theodoor Gilissen. Beleggers in ABN Amro ontvangen de komende weken circa 70 miljard euro van het bankentrio dat de Amsterdamse bank koopt. Analist Muller schat dat ruim 25 procent van dit bedrag, ofwel zo’n 18 miljard euro, bij Nederlandse beleggers terecht komt. „Onze verwachting is dat een groot gedeelte van dit bedrag opnieuw belegd zal worden in de Nederlandse aandelenmarkt”, schrijft Muller in een rapport dat vorige week verscheen.

Deze belegging kan gezien de omvang de koersen opdrijven, stelt de analist verwijzend naar de gemiddelde dagomzet van 4 miljard euro in de AEX-fondsen.

Een deel van het geld zal gaan naar financiële fondsen omdat men een vervanging zoekt voor ABN Amro. Fortis, een van de drie kopers van de bank, en ING zullen waarschijnlijk het meest profiteren van het geld dat vrijkomt dankzij de overname.

Als men wil beleggen in niet-financiële waarden hebben chemieconcern DSM, supermarktbedrijf Ahold en elektronicaconcern Philips de meeste kans om beleggers aan te trekken.