Bulgarije wil euro wijzigen in evro

Brussel, 13 Okt. Bulgarije ligt dwars binnen de Europese Unie over de spelling van het woord `euro`. De Bulgaren, die sinds het begin van dit jaar lid zijn van de Europese Unie maar nog niet betalen met de euro, willen dat ze de munt in hun eigen cyrillische alfabet als `evro` mogen schrijven. Bulgarije dreigt nu de plechtige ondertekening van een samenwerkingsakkoord tussen de EU en Montenegro, gepland voor komende maandag in het bijzijn van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, te blokkeren. Dat hebben diplomaten vernomen van Bulgaarse ambtenaren en Bulgaren uit regeringskringen. Bulgarije heeft op deze manier ook laten doorschemeren dat de evro ook een onderwerp zal zijn voor de EU-top, die volgende week donderdag en vrijdag zal plaatsvinden in Portugal. Tijdens deze vergadering moeten de EU-leiders instemmen met het hervormingsverdrag voor de Europese Unie.