Bod Oracle 4,7 mld op softwarebedrijf

Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle heeft een bod uitgebracht van 6,7 miljard dollar (4,7 miljard euro) op branchegenoot BEA Systems. Dat heeft het Amerikaanse concern gisteren bekendgemaakt.

Oracle biedt 17 dollar per aandeel in contanten, een premie van 25 procent op de slotkoers van BEA Systems van afgelopen donderdag donderdag. Het Amerikaanse bedrijf maakt voornamelijk software voor bedrijfsnetwerken, met name voor computerservers.

BEA Systems stond al enige tijd onder druk van grootaandeelhouder Carl Icahn, die een belang van 13 procent in BEA Systems heeft, om een koper te zoeken.

Het bod komt een dag nadat BEA Systems een overname van Oracle afwees. BEA oordeelde toen dat het bod te laag was, zonder daarbij de prijs per aandeel te noemen. Met 17 dollar per aandeel probeert Oracle de top van BEA Systems wel te overtuigen.

In een interview voor de Amerikaanse televisiezender CNBC Friday voorspelde Icahn dat waarschijnlijk andere bieders belangstelling zullen tonen voor BEA Systems. Hij noemde het Duitse SAP en de Amerikaanse concerns IBM en Hewlett-Packard. De koers van het aandeel BEA Systems steeg gisteravond op de beurs van Wall Street mede daardoor tot ver boven het bod van Oracle: 18,82 dollar.

Oracle-topman Larry Ellison heeft de afgelopen drie jaar meer dan 20 miljard dollar gespendeerd aan overnames. Het ging hierbij onder meer om grote bedrijven als PeopleSoft en Siebel Systems. In maart van dit jaar nam Oracle nog Hyperion Solutions over voor 3,3 miljard dollar.