Wie betaalt de taxichauffeur?

Over het congres van advocatenkantoor Nauta vandaag in Noordwijk zal ongetwijfeld minder rumoer ontstaan als over de bijeenkomst in New York in mei.

De belangrijkste sprekers over aandeelhoudersactivisme in Huis ter Duin zijn de Amerikaanse topadvocaat Martin Lipton, jaarlijks goed voor een paar miljoen dollar, en hedgefondsbaas Dimitri Goulandris met een nog veel hoger inkomen. En verder alleen maar Nederlanders, van wie het maar de vraag is of ze hun reiskosten bij het advocatenkantoor declareren.

Maar lijm je een Nederlandse rechter en een toezichthouder wel met een verblijf in het Waldorf Astoria? Zij moeten zich verweren tegen aantijgingen dat ze een snoepreisje hebben geaccepteerd door te spreken op een congres van Nauta in New York. President Huub Willems van de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof werkte er aan de uitspraak of ABN Amro zonder toestemming van de aandeelhouders het Amerikaanse LaSalle mocht verkopen. Nauta was advocaat van de bank.

Maar Willems besliste in het nadeel van ABN Amro. Een snoepreisje mag het niet worden genoemd van zijn baas, president Nico Schipper, van het gerechtshof. Willems kreeg wel de waarschuwing ‘eens maar nooit weer’. De schijn van belangenverstrengeling was gewekt. Vertrekken hoefde Willems niet.

Ook AFM-directeur Paul Koster bleek een van de sprekers in New York te zijn geweest en een deel van de reiskosten te hebben laten betalen door Nauta. Met medeweten van de AFM, niets aan de hand. En Koster heeft zijn vertrek toch al aangekondigd.

Waarom alle ophef pas vijf maanden na het congres? Verklaring 1: Willems, ondanks dat hij al 62 is, zou belangstelling hebben om de vertrekkende Schipper op te volgen. Maar zijn kans daarop is nu verkleind. Een valse opponent?

Verklaring 2: Mina Gerowin van Paulson was erbij op het congres in New York en was verbaasd daar de rechter te zien spreken die ook oordelen moet vellen in de controverse die haar hedgefonds heeft met Stork. Nauta is de advocaat van de commissarissen van Stork. Het clubje van commissarissen, bestuurders, juristen en rechters lijkt voor haar wel erg hecht. Maar ze hield zich stil. Totdat dit najaar de ergernis groeide dat de enquête naar wanbeleid die de ondernemingskamer had gelast, maar niet werd afgerond. Tijd om weer eens een beetje onrust te stoken in de Hollandse club.

In december heeft Willems weer een optreden als dagvoorzitter van een congres. Van een uitgeverij. En het onderwerp lijkt veilig: ontwikkelingen in het strafrecht.