Weekboek 41

WeekBoek werkt samen met http://papierenman.blogspot.com van Dirk Leyman. De berichten zijn in uitgebreide vorm te lezen op zijn weblog en/of op nrc.nl/boekenblog

Foto AP/Bernd Kammerer Visitors look at books at the Catalan exhibition area of the International Frankfurt Book Fair in Frankfurt, Germany, Tuesday, Oct. 9, 2007. The world's biggest book fair opens its doors to the public on Wednesday, Oct. 10, 2007 and runs through Oct. 14, 2007. The Catalan Culture is the this year's Guest of Honor at the Frankfurt Book Fair 2007. (AP Photo/Bernd Kammerer) Associated Press

Is de boekhandel ten dode opgeschreven?

Boeken bestaan nog over vijftig jaar, maar de boekhandel is dan verdwenen. Dat gelooft bijna een kwart van de mensen uit het boekenvak, zo blijkt uit een grootschalige enquête die deze week op de vakbeurs de Frankfurter Buchmesse werd gehouden. Aan de enquête deden 1.324 vakgenoten uit 86 landen mee. Onder hen veel uitgevers, boekhandelaars en literaire agenten, maar ook marketingpersoneel. Volgens 23 procent van hen is de boekhandel geen lang leven meer beschoren. Het lijkt erop dat de toenemende digitalisering van de boekenbranche daarvan de oorzaak zou zijn: meer dan de helft van de ondervraagden noemde die ontwikkeling de belangrijkste uitdaging voor de branche in de komende halve eeuw. (RK)

Brieven en zakdoeken, voor Hitler gevonden

Een gedeelte van in archieven in Moskou gevonden correspondentie tussen Hitler en het Duitse publiek wordt openbaar gemaakt. De tussen 1925 en 1945 geschreven brieven verschijnen deze week in het boek Briefe an Hitler van de Duitse historicus Henrik Eberle. Uit de 20.000 brieven die hij onderzocht heeft, selecteerde hij er 300. Ze werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door het Russische leger gevonden in Hitlers privékanselarij.

Hitler ontving liefdesbrieven, verzoeken om peetvader te worden, mensen smeekten hem om een bezoek aan hun regio te brengen, anderen vroegen hem om een financiële bijdrage aan hun huwelijk. Hij kreeg cadeaus, waaronder palmbomen, zakdoeken, honing en een met 245 ivoren hakenkruisen gedecoreerde viool. Ook staan er brieven in het boek waarin Hitler wordt gesmeekt om de vervolging van de joden een halt toe te roepen.

Het boek werd deze week op de Frankfurter Buchmesse gepresenteerd door uitgeverij Gustav Lübbe. Brieven van en aan Hitler werden al vaker openbaar gemaakt. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1995 in Brieven aan Hitler (uitgeverij Kritak) van Helmut Ulshöfer. Deze Duitse historicus putte uit de in 1945 in de Rijkskanselarij door de Amerikanen gevonden brieven gericht aan Hitler. (RK)

VPRO en Canvas werken aan boeken op tv

De televisieomroepen Canvas en VPRO hebben vergevorderde plannen om samen een nieuw boekenprogramma op poten te zetten, zo meldt het weekblad Knack. Het programma zou van start moeten gaan in de herfst van 2008. Het idee is gegroeid na een debat bij het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel. deBuren is bereid om 100.000 euro op tafel te leggen. Volgens Knack zou het programma zich spiegelen aan het fameuze Hier is…Adriaan van Dis, dat tussen 1983 en 1992 werd uitgezonden door de VPRO en waarin Van Dis binnen- en buitenlandse schrijvers over de vloer kreeg. Over de presentatie is nog niets bekend, maar volgens Dorian van der Brempt, directeur van deBuren, zou het een programma moeten zijn dat zowel in Vlaanderen als in Nederland in identieke vorm op het scherm komt. (DL)

Ian Mc Ewan verdedigt zijn Man Booker-nominatie

De Britse schrijver Ian McEwan heeft zich verdedigd tegen de luider wordende kritiek dat zijn voor de Booker Prize genomineerde novelle On Chesil Beach eigenlijk te kort is om in aanmerking te komen voor de prijs. De Man Booker Prize wordt komende dinsdag toegekend. On Chesil Beach telt 150 pagina’s. Op een literair evenement in New York liet McEwan fijntjes weten dat hij niet ingenomen is met de bezwaren. Als antwoord op de vraag of zijn novelle vanwege de omvang wel genomineerd had moeten worden, zei hij ‘That’s their problem, not mine’. Hij voegde er ook aan toe dat hij het boek niet anders had kunnen schrijven en dat de bescheiden omvang onlosmakelijk deel uitmaakte van de opzet.

Met medewerking van Dirk Leyman, en Reinier Kist.