We zien elkaar in de pauze

Een 16-jarige jongen is gisteren door een 14-jarige klasgenoot doodgestoken.

Scholieren speculeren dat de twee ruzie hadden om een pen. Politie doet onderzoek.

Te midden van een plas met bloed ligt een rugzak, verlaten en zonder eigenaar. Verderop, bij een grote kei, bracht een 16-jarige scholier zijn pauze door. Daarna werd hij doodgestoken.

Het incident had plaats net buiten het schoolplein van TeC Amsterdam, een technische school voor mbo-leerlingen en derde en vierde jaars vmbo-scholieren. De school ligt aan de Vlaardingenlaan in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Het slachtoffer werd in de hals gestoken. In de ziekenauto overleed hij.

De vermoedelijke dader is een 14-jarige klasgenoot uit het derde jaar, zo bevestigde schooldirecteur Tom Senf op een persconferentie gisterenmiddag. „De school is compleet van streek.”

Volgens ooggetuigen probeerde de vermoedelijke dader nog te vluchten richting een nabijgelegen metrostation. Maar leerlingen wisten hem te overmeesteren en vast te houden tot de politie kwam. De tiener zit vast op het politiebureau.

Direct na de steekpartij werden de leerlingen verzocht naar huis te gaan, vertelt Lucas (18) die is blijven kijken naar politieagenten en recherche, die een onderzoek zijn gestart. Met rode linten is de school afgezet.

Leerlingen van de school speculeren over de toedracht van de steekpartij. Lucas, die mbo-bouwkunde volgt op de school, zegt dat het incident voortkwam uit een ruzie eerder op de dag. „De jongens hadden ruzie over een pen. Een van de twee vroeg of hij een pen mocht lenen, maar de andere jongen wilde dat niet.” We zien elkaar in de pauze, zou de vermoedelijke dader tegen zijn klasgenoot hebben gezegd. Lucas heeft het verhaal gehoord van zijn broer, die zit ook op school.

Directeur Tom Senf ging tijdens de persconferentie niet in op mogelijke motieven. „Speelde de ruzie al langer op internet? Gaat om een pen of potlood? Is er sprake van een vlindermes? De verhalen zoemen rond”, zei Senf. Het onderzoek is in volle gang, lieten hij en de politie weten.

De vraag doemt op hoe de dader aan een wapen kwam, en of hij dit op school ook bij zich droeg. Senf: „Jaarlijks vinden twee à drie wapencontroles plaats op school. Er wordt af en toe wat gevonden. Ik moet eerlijk zeggen: dat is nu mislukt.”

De school beschikt over detectiepoortjes maar die hebben volgens de schooldirecteur „niet de capaciteit om vlindermessen te vinden”. De vraag is ook of dat had geholpen, omdat het slachtoffer buiten de school is doodgestoken.

De school is vandaag vanaf zeven uur in de ochtend geopend om de leerlingen op te vangen. Er zal geen les worden gegeven. In verband met het Suikerfeest hadden veel leerlingen voor vandaag vrijstelling aangevraagd. Desondanks verwacht Senf dat veel scholieren alsnog zullen verschijnen om over het incident te praten.