Voor eitjes langs de drive-in

We klikten op tomaten. Selecteerden – tot onze verrassing – een spotgoedkope ananas. We zagen eieren verschijnen in ons mandje, linksboven. Een kip. Tandpasta sloegen we over. Oké, toch een pakje chocoladekoeken dan, ook al hebben we in de productbeschrijving gezien dat ze niet erg gezond zijn. We sloten af, en noteerden ons nummer: 508709.

Ondertussen deden Steve Le Ster en zijn vrouw hetzelfde achter hún pc, in Plaisir. Ze waren in tien minuten klaar, zegt Steve. En een half uur verderop, ten zuidwesten van Parijs, stelden Julie Brugère en haar man op het scherm hun boodschappen samen. „Heel overzichtelijk. Ik denk dat we zo minder uitgeven”, vertelt Julie.

Gistermiddag kwamen we elkaar tegen, bij de eerste internet gestuurde drive-in van supermarktketen Auchan bij Parijs. Wij, de hypereffectieve consumenten (allemaal ergens in de dertig). We tikten onze nummers in, betaalden en minder dan vijf minuten later stonden onze auto’s vol met de boodschappen van de week. Zaterdag wandelen we in de bossen, spelen met de kinderen, terwijl ouderwetse huishoudens uren rondbanjeren in overvolle hypermarkten.

Je zou zeggen dat drive-in supermarkten allang bestonden. Maar nee. Boodschappen doen op internet en dan ophalen bij een kassapaal, waar bedienden met bestelcomputers aan hun arm al klaarstaan met je volle karretje, dat is nieuw.

De eerste Auchandrive rond Parijs, in de woonstad Plaisir, bestaat anderhalve maand. Tot nu toe flitsen zo’n 200 klanten per dag langs, vertelt adjunctchef Franck Sauveton. Dat moeten er snel zo’n 400 worden. Maar Auchandrive is geen massaal verschijnsel, gezien de half miljoen klanten die in het ‘verzorgingsgebied’ van de hypermarkt in Plaisir wonen.

Nieuwkomer Steve Le Ster is overtuigd. „Je zoekt heel gericht, komt niet de verleiding om onzin te kopen.” Julie Brugère blijkt ook nog naar de gewone Auchan te zijn geweest om ouderwets boodschappen te doen. „Twintig minuten maar”, zegt ze verontschuldigend. Het grootste nadeel van Auchandrive, vindt ze, is dat je niet alles per drive-in kunt kopen. Zo’n 4.000 artikelen zijn verkrijgbaar, vooral voor dagelijkse consumptie.

De volgende Auchandrive opent volgens de planning in december in Ronc, aan de Frans-Belgische grens bij Lille. Er wordt gewerkt aan een Nederlandstalige site.

In deze rubriek beschrijven NRC-correspondenten nieuwe trends in hun land.

    • René Moerland