Verbod op verkoop paddo’s

Het kabinet wil de verkoop van paddo’s verbieden omdat het gebruik ervan te riskant is. De CDA-ministers Klink (Volksgezondheid) en Hirsch Ballin (Justitie) hebben afgesproken de bewustzijn beïnvloedende paddestoelen onder de Opiumwet te brengen.

Smartshops reageren woedend. „De hele branche wordt geslachtofferd”, zegt Paul van Oyen van de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. Hij verwacht dat de helft van de 180 Nederlandse smartshops moet sluiten. „Het zijn de veertig smartshops in de Amsterdamse binnenstad die problemen veroorzaken, de rest is daar de dupe van.”

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat het „zeer onvoorspelbare karakter van paddestoelen” de doorslag heeft gegeven. „Paddo’s blijken hele gevaarlijke trips tot gevolg te kunnen hebben, met soms een dodelijke afloop”, aldus een woordvoerder.

Een 17-jarig Frans meisje kwam dit voorjaar om het leven toen zij tijdens een paddo-trip van een brug sprong. Het aantal incidenten gelieerd aan paddogebruik is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Veel jonge toeristen, met name uit Groot-Brittannië en Italië, komen een weekend naar Amsterdam om te drinken en softdrugs te gebruiken. In 2004 deden zich in de hoofdstad mede door die combinatie 55 incidenten voor, in 2006 128. Het ministerie wil nu het paddo-toerisme aan banden leggen. In veel andere Europese landen geldt ook een verbod.

Het effect van paddo’s is vergelijkbaar met dat van lsd, hoewel veel milder. Gebruikers kunnen er lichte hallucinaties van krijgen. Een Kamermeerderheid is voorstander van een paddoverbod.