V-raad betreurt optreden Birma

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties betreurt de manier waarop de Birmese junta optreedt tegen de demonstraties van oppositieleden. Alle 15 leden van de Veiligheidsraad, onder wie ook Birma’s politieke beschermheer China, ondersteunden de verklaring. De junta sloeg eind september protestmarsen van monniken en oppositieleden uit elkaar. De Veiligheidsraad riep ook op voor de vrijlating van „alle politieke gevangenen” en een „echt dialoog” met oppositieleider Aung San Suu Kyi. Een Birmeese ballingengroep meldt ondertussen dat een gearresteerd lid van de democratische oppositie is gestorven tijdens een verhoor. Het gaat om Win Shwe (42), een lid van de Nationale Liga voor Democratie van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Hij werd gearresteerd tijdens een van de protestmarsen. De Amerikaanse regering heeft een onderzoek naar de omstandigheden van zijn dood geëist. (AP, Reuters)