Uitgevers waarderen persoon Lessing

Doris Lessing wordt aan alle kanten gewaardeerd vanwege haar werk en haar persoonlijkheid. Uitgever Harper Collins zegt „We hadden geen enkele aanwijzing gekregen.”

Doris Lessing staat de pers te woord op de stoep van haar huis in de noord-Londense wijk Hampstead Foto AFP/Shaun Curry British writer Doris Lessing addresses the media outside her home in north London, 11 October 2007, after winning the Nobel Literature Prize. Lessing welcomed Thursday the announcement she had won the Nobel Literature Prize, saying it completed a "royal flush" of literary awards. AFP PHOTO/SHAUN CURRY AFP

Frankfurt am Main 12 okt. - De internationale uitgeefwereld heeft met verwondering gereageerd op de toekenning van de Nobelprijs aan Doris Lessing. Algemeen werd aangenomen dat Lessing – tien jaar geleden nog veel genoemd als Nobelprijskandidaat – inmiddels van de lijsten van de Zweedse Academie was afgevoerd. Veel jongere uitgevers blijken haar werk amper te kennen.

„Wij hadden geen enkele aanwijzing gekregen’’, zei Jane Friedman van Harper Collins, de Amerikaanse uitgever van Lessing. Foto’s van de 87-jarige auteur ontbreken dan ook op de stand van de uitgeverij – evenals haar boeken. Lessing zelf bleef gisteren lang onbereikbaar voor haar uitgevers; de telefoon is doorlopend in gesprek. „Ik geef Doris’ boeken al 45 jaar uit”, zegt Friedman.

„Dit is een geweldige en zeer verdiende bekroning. Ze is een boegbeeld van de vrouwelijke literatuur.” Van de suggestie dat Lessing de prijs ook deels om politieke redenen heeft gekregen, wil ze niets weten. „Ze is een geweldige schrijfster.”

De redacteur van Doris Lessing, Nicholas Pearson, roemt vooral haar persoonlijkheid. „Doris is een geweldige en warme vrouw. Ze is ook een belangrijke steun en inspiratie voor onze jongere schrijvers. Het is een groot voorrecht om haar redacteur te zijn.” De verkopen van Lessing zijn de laatste jaren niet meer wat ze geweest zijn, erkent hij. „Maar ik hoop dat de belangstelling nu weer groeit. De kwaliteit van haar werk is onverminderd hoog.”

Lessing, wier laatste roman dit voorjaar verscheen, is bezig aan een nieuw boek. Wanneer dat verschijnt, durft Pearson niet te zeggen. ‘Maar ze schrijft door met onverminderde energie.”

Ook Mai Spijkers, Lessings Nederlandse uitgever die onlangs eigenaar werd van Prometheus, roemt het karakter van zijn auteur: „Toen ik dit jaar zelfstandig werd, kreeg ik een persoonlijk kaartje van haar. Ze schreef: Mai, je zult wel in de zevende hemel zijn en dat verdien je ook’’.

Spijkers hoopt de vertaling van Lessings jongste roman versneld op de markt te brengen. De publicatie van het boek was aanvankelijk voor komend voorjaar voorzien.