Televisie Voorkeur

Op 3 december 1997 gaf U2 een concert in het Foro Sol Autodromo in Mexico-Stad. Het decor, een scifi-disco-supermarkt, bestond uit een vijftig meter lang videoscherm met kunst van Lichtenstein, Warhol en Haring, U2’s knipoog naar de entertainmentindustrie. Zij spelen o.a. I still haven’t found what I’m looking for, Pride, Staring at the sun en Sunday bloody Sunday. Ned.3, 0.30-1.25u. Lead guitar player The Edge (L) and singer Bono of the Irish rock group U2 kick off the band's world tour "Vertigo" with their opening show in San Diego, California March 28, 2005. The Irish rock band has sold over 2.2 million tickets and grossed some $185 million with advance ticket sales. By the time U2's Vertigo concludes, it will be one of the top-grossing rock tours of all time, with a total nearing $300 million . REUTERS

actualiteiten

Eénvandaag. Studenten maken tijdens feesten en ontgroeningsrituelen gebruik van dieren en dat moet volgens de Dierenbescherming Amsterdam onmiddellijk stoppen. Aanleiding is de vondst van twee doodzieke dwerggeitjes waarvan er een later is overleden. Het is nog niet duidelijk wat de studenten met de geitjes hebben gedaan. Ned.1, 19.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Ned.1, 18.35-18.45u.

Netwerk. Reportage over het jongste Tweede Kamerlid, Tofik Dibi (26) van GroenLinks. Met commentaar van o.a. oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas en politicoloog Jos de Beus, die zich zorgen maken over de kwaliteit van het Nederlandse parlement. Verder een reportage over de drukjacht op de wilde zwijnen, die voor zoveel ophef en beroering zorgt dat de minister van Landbouw, Gerda Verburg (CDA), in botsing is gekomen met de Tweede Kamer. Ned. 2, 20.25-20.50u.

Nova. Debat tussen Paul Scheffer, schrijver van Het land van aankomst en Kamerlid Rita Verdonk over de maatschappelijke problemen die gepaard gaan met immigratie en integratie. Ned. 2, 22.15-23.00u.

informatief

Ik ben er weer. Serie programma’s over mensen die hun ziekte en daaropvolgende WAO overwonnen. Cyril Sedney (43) had een veeleisende baan in de informatietechnologie en kreeg een ernstige vorm van rsi – hij kon nog geen kopje koffie vasthouden – plus een burn-out. Hij kwam in Suriname tot rust en leidt nu zijn eigen onderneming, een thuiszorgbedrijf voor Surinamers in Nederland, Health Care Organisation. Ned.2, 19.50-20.25.u.

The history detectives. De geschiedenis onderzocht aan de hand van voorwerpen bij mensen thuis. Een legeruniform onthult het leven van een man die in twee oorlogen vocht en de geschiedenis van een Britse soldaat die een stuk van Napoleons lijkkist ontvreemdde. BBC 2, 20.30-21.00u.

Vraag het de MP. Minister-president Balkenende beantwoordt vragen van burgers over actuele politieke en/of maatschappelijke thema’s. Een aantal vragenstellers reist hiervoor naar Den Haag. Andere vragenstellers hebben hun vraag per video ingestuurd naar de internetsite van de NOS. Ned.1, 20.30-21.30u.

De leugen regeert. Gerhof Rouwes, directeur van de Vereniging voor Internationale Arbeiders, ergert zich aan het negatieve imago van de Poolse arbeiders. Alexander von Schmid, journalist van het gratis dagblad De Pers, vertelt dat het overschrijven van teksten uit de New York Times helemaal niet zo erg is. Verder o.a. een reportage over de claimcultuur van de Publieke Omroep. Het RTL Nieuws ergert zich hieraan. Als zij een politicus willen uitnodigen, komt het vaak voor dat Nova deze gast al ‘geclaimd’ heeft. Ned. 2, 21.20-22.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn weerkundige Erwin Krol en de cabaretiers Rob Urgert en Joep van Deudekom, ontvangen door Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Freek de Jonge zich aan hoe in Nederland met Geert Wilders wordt omgegaan. Hij schreef er een lied over dat hij vanavond zingt. Verder te gast Nynke de Zoeten, die hét talent in de politieke verslaggeving wordt genoemd en Bert Koenders, minister van Ontwikkelingssamenwerking (PvdA). Ned. 1, 23.00-23.55u.

Fridaynight with Jonathan Ross. Praatprogramma met als gasten het ‘glamourechtpaar’ Katie Price and Peter Andre, Hollywoodacteur Jake Gyllenhaal en muzikant/presentator Jools Holland. Muziek van Richard Hawley, ex-lid van Pulp. BBC 1, 23.35-0.35u.

amusement

Ranking the stars. Bekende Nederlandse mannen krijgen vragen voorgelegd over zichzelf en over elkaar. Ned. 3, 20.25-21.15u.

De Lama’s. Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Ruben van der Meer en Jeroen van Koningsbrugge improviseren. Ned.3, 21.15-22.00u.

Tequila. Humoristische scènes opgenomen met de verborgen camera. Ned.3, 22.00-22.30u.

De vloer op: Wie is de baas? Acht acteurs improviseren in het Bimhuis met als thema actuele problematiek. Ned.2, 23.23.30u.

Draadstaal. Satirisch programma, o.a. over de nieuwe maagdenvliespil en het geloof van dikke mannen in een broodje bapao. Ned. 3, 23.55-0.30u.

sport

RTL Voetbal. Rechtstreeks verslag van de EK kwalificatiewedstrijd Jong Estland-Jong Oranje. RTL 7, 18.59-21.30u.