Televisie Film van de dag

Haley Joel Osment in The Sixth Sense (M. Night Shyamalan, 1999, VS) The Sixth Sense Year: 1999 Director: M. Night Shyamalan Haley Joel Osment PHOTOS12

The Sixth Sense. De derde film van de toen 28-jarige Indiaas-Amerikaanse regisseur M. Night Shyamalan werd een grote hit, vooral door de verrassing aan het eind. Sindsdien probeert hij, met wisselend resultaat, dit enorme succes te evenaren. Hij blijft toch een beetje een ‘one-hit wonder’, hoe aardig zijn latere films soms ook zijn. The Sixth Sense speelt zich af in Philadelphia, waar kinderpsycholoog Malcolm Crowe (Bruce Willis) zijn praktijk heeft. Hij krijgt te maken met het achtjarig jongetje Cole (Haley Joel Osment) wiens ouders zijn gescheiden en dat op school voor freak wordt uitgemaakt. Crowe wint het vertrouwen van het jongetje en vertelt hem zijn geheim. De jongen wordt lastig gevallen door geesten, wat de beroemde oneliner „I see dead people” opleverde. In de in koude blauwtinten gefilmde horrorfilm is atmosfeer - gelukkig - belangrijker dan goedkope schokeffecten.(M. Night Shyamalan, 1999, VS), Net5, 22.30-0.30u.

André Waardenburg