Tecktonic, Franse dansrage

Met haar uiterst vrolijke, ‘ode aan de jaren tachtig’-muziek wist de Française Yelle de afgelopen maanden (met dank aan My Space) aardig wat aandacht te genereren. Dat Yelle haar allereerste optreden op Nederlandse bodem gisteren moest afzeggen – ze verzorgt nu het voorprogramma van Mika’s Europese tour – stemde vooroplopend Nederland dan ook treurig. Ook omdat de koppeling aan Mika aangeeft dat het vanaf nu hard zal gaan met deze Franse zangeres (voorlopers vinden het stiekem altijd erg jammer als hun ‘ontdekking’ ontdekt wordt.).

Yelle heeft haar naderende commerciële doorbraak te danken aan de remix die Tepr, een van haar bandleden, van haar versie van A Cause Des Garcons maakte. Een remix die is opgepikt door menig muzieksite, niet in het minst vanwege het in de bijbehorende videoclip uitgevoerde dansje. Want waar Nederland nog moet bijkomen van het idiote jumpen, raast een nieuwe dansrage door de straten van Parijs: tecktonic.

Net als jumpen is deze dansstijl enkel uit te voeren op muziek met een opgevoerde beat (denk: jaren negentig rave). Maar in tegenstelling tot het jumpen zijn het geen basisschoolleerlingen en ministers (Rouvoet en Klink) die het dansje uitvoeren. In Frankrijk danst de hippe, in skinnyjeans en kekke sneakers gehulde jeugd de tecktonic.

Het dansje bevat vooral armbewegingen. Het doet nog het meest denken aan het klassieke ‘voguen’ – het in modelhoudingen poserend dansen, dat bekend werd doordat Madonna het demonstreerde in een videoclip – maar dan vele malen sneller uitgevoerd.

Waar het in Europa de verschillende dansrages zijn die de muziek inspireren, hanteren ze in Amerika de ouderwetse volgorde: artiest doet dansje, dansje wordt populair. Zo kwam nieuwkomer Soulja Boy met het nummer Crank That en een bijbehorend Soulja Boy-dansje.

Binnen no time stond de single van de zeventienjarige r&b-artiest bovenaan de Amerikaanse hitlijst en was zijn My Space-pagina zes miljoen keer bezocht. Megasucces! Allemaal dankzij het dansje én de duizenden fans die zijn pasjes in korrelige YouTube-homevideos na gingen doen.

Omdat dit nadoen niet iedere fan even goed afgaat, heeft Soulja Boy ook een instructievideo gemaakt. In How to Crank That legt hij, samen met vijf, in te grote broeken en shirts gehulde vrienden, stap voor stap hoe het moet.

www.myspace.com/yelle, www.myspace.com/souljaboy