Subsidie voor islamsite valt slecht in Kamer

In de Tweede Kamer is gisteren door verschillende partijen kritiek geuit op de subsidie die de overheid geeft aan de vorige week gelanceerde website IslamWijzer.nl. De islamitische site was onderwerp van discussie tijdens een overleg over de aanpak van radicalisering van moslimjongeren.

De IslamWijzer is „een publicatie- en discussieplatform voor Nederlandse moslims die zich laten inspireren door de islam”, zo is te lezen op de website. De site zegt een plek te bieden aan alle moslims die de democratische rechtsstaat onderschrijven.

„De website is een tegengeluid tegen radicale denkbeelden die integratie in de weg staan”, aldus de woordvoerder van minister Vogelaar (Integratie, PvdA). De overheid subsidieert de IslamWijzer met circa 150.000 euro per jaar, in het kader van „stimulering maatschappelijke binding”.

De ChristenUnie en de SGP vinden dat het geen taak van de overheid is om promotie van bepaalde geloofsovertuigingen te subsidiëren. Kamerlid Van der Staaij (SGP): „Je komt in een mijnenveld terecht van welke stroming wel en niet wenselijk is.” Daarnaast denkt hij dat het kiezen voor een bepaalde geloofsrichting binnen de islam „averechts” kan werken. „We moeten geen overheidsstempeltjes op bepaalde stromingen gaan plakken ter goedkeuring.”

Ed Anker (ChristenUnie): „Ik krijg toch wat vreemde gevoelens bij zo’n website met overheidssteun. We hebben een scheiding van kerk en staat, de overheid moet zich er niet mee bemoeien.”

Ook SP en VVD hebben twijfels. Ronald van Raak (SP).

Habib el Kaddouri, van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland, een van initiators van IslamWijzer.nl, zegt dat de website „geen promotie van welke islam dan ook” is en vindt de uitspraken van de Kamer „niet stroken met de visie van de site”.