Reizen met Michael, dansen met FunX en de zin en onzin van taakstraffen

1 Van alle leden van het illustere gezelschap Monty Python is Michael Palin er het beste in geslaagd om ook van zijn ‘tweede carrière’ een succes te maken. Sinds 1989 maakt hij voor de BBC zeer succesvolle reisprogramma’s. Palin kiest er niet voor om de meest luxe resorts op te zoeken, maar gaat langs in landen en bij mensen die in veel reisprogramma’s niet aan bod komen. Zijn programma levert niet zo zeer goede vakantietips op, als wel interessante informatie en mooie beelden over en van onbekende oorden. In de reeks die de BBC nu uitzendt, trekt Palin door ‘het nieuwe Europa’: landen als Oekraïne, Roemenië, Moldavië en Transnisterië. Overal praat hij oprecht geïnteresseerd met de lokale bevolking, hoewel de twinkel in zijn ogen van plezierige verbazing nooit ontbreekt. Vanavond reist hij van Boedapest in Hongarije, naar Jalta, op de Krim.

Michael Palin’s new Europe, zaterdag, BBC2, 19.10 u.www.palinstravels.co.uk/

2Op donderdag vierde radiozender FunX zijn vijfde verjaardag in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Deze publieke zender richt zich op alle jongeren tussen 15 en 35 jaar en is in het bijzonder opgezet om allochtone jongeren te bereiken. De slogan van het station is ‘Welkom bij jezelf’. Tot voor kort bestond er een nauwe band met BNN, maar die is verbroken door het bestuur van de Publieke Omroep. De KRO maakte een registratie van het concert dat er gegeven werd. Nederlandse urban- en rapartiesten als Yes-R, The Partysquad, Ali B, The Opposites en Brainpower gaven acte de présence op de feestavond. Verder komt uit het buitenland onder anderen raï-zanger Khaled langs.

FunX Five concert, zaterdag, Ned.2, 0.00 u.

3 Nederland is kampioen in het uitdelen van taakstraffen. In de Zembla-aflevering ‘Moord, doodslag, taakstraf’ worden voor het eerst cijfers gepresenteerd, waaruit blijkt dat rechters ook voor zwaardere delicten taakstraffen opleggen. Zembla laat betrokkenen aan het woord die het slachtoffer zijn geworden van een delict en verbijsterd waren over de straf die vervolgens is opgelegd. Zoals in de zaak tegen de scoutingleider uit Vlaardingen, die een taakstraf kreeg voor ontucht en het vervaardigen van kinderporno.

Ook daders komen aan het woord. Uit hun antwoorden blijkt dat de beoogde doelstellingen van een sanctie – preventie, afschrikking, vergelding en strafoplegging – heel vaak niet worden gehaald. Zoals bij Peter, die vorig jaar een taakstraf kreeg omdat hij twee ambulancebroeders ernstig bedreigde en bij Aad, die drie keer een taakstraf kreeg opgelegd en met het allergrootste plezier zijn werkstraf deed in de keuken van een verzorgingstehuis.

Zembla: ‘Moord, doodslag, taakstraf’, zondag, Ned2. 21.45 uur

Bart Funnekotter