‘Over aanblijfpremie is niet gesproken’

Wilco Jiskoot blijft aan als bestuurder van ABN Amro. Zijn tegenstrevers van het bankentrio worden nu zijn nieuwe collega’s. „Het voelt wel als ‘Dag Een’.”

Wilco Jiskoot ABN-Amro bestuurder Wilco Jiskoot

Wilco Jiskoot is na het vertrek van Groenink bij ABN Amro de hoogste Nederlander in rang in de nieuwe topstructuur die het bankenconsortium gisteren presenteerde.

Waarom vertrekt Groenink, maar blijft president-commissaris Martinez aan? Zij hadden immers beide in deze biedingsstrijd een ander doel dan deze overname.

„Rijkman heeft uit zichzelf besloten die stap te nemen. Het consortium heeft Martinez gevraagd aan te blijven. Daarin speelt denk ik ook mee dat hij nog maar relatief kort president-commissaris is [anderhalf jaar, red.], terwijl Rijkman natuurlijk zeven jaar voorzitter was.”

Een bestuur met dertien man lijkt praktisch niet zo werkbaar. Hoe lang blijft de top zo groot?

„Bij de fusie van ABN en Amro in 1990 bestond de raad van bestuur aanvankelijk uit veertien leden en de bank toen was een stuk minder groot en complex dan nu. Je moet nu niet alleen zorgen dat de bank op de business as usual-manier wordt bestuurd, maar je moet ook inhoud geven aan de transitie. Sommige activiteiten zullen sneller uit de bank worden gelicht dan andere. Het snelst eruit te lichten zijn activiteiten die al op zichzelf staan, zoals Italië en Brazilië. Daarna zou de rol van Santander ook uitgespeeld zijn. En dan wordt het bestuurlijk een stap eenvoudiger. Maar dat is allemaal onderdeel van het transitieplan, dat De Nederlandsche Bank eerst moet goedkeuren.”

Waneer komt dat plan?

„Half december zou het bij DNB moeten liggen.”

Afgelopen vrijdag, toen de aanmelding sloot, bleken beleggers met 14 procent van de aandelen niet te hebben gereageerd. Zijn zoveel mensen het oneens met het bod?

„Nee. Het zit hem erin dat beleggingsfondsen die volgens de beursindex beleggen hun aandelen niet mogen aanmelden zolang het bod niet officieel gestand is gedaan. Dat is nu gebeurd. Ik verwacht nog een hoop reacties nu de aanmeldingsperiode is verlengd.”

Bij overnames krijgen mensen die blijven nog wel eens een extra beloning. Hoeveel krijgen de ABN Amro-bestuurders?

„Daar is totaal niet over gesproken.”

Alle ABN Amro-medewerkers hebben een brief gekregen van de drie bestuursvoorzitters van de banken die nu de eigenaar zijn. De aanhef is Dear Colleague. Hoe gemakkelijk worden concurrenten collega’s?

„Daar heb ik niet zo diepgaand over nagedacht. Het zijn hele prettige kerels om mee te werken, om iets moois tot stand te brengen.”

Zij noemen 11 oktober ‘Day One’. Is het voor u ook ‘Dag Een’?

„Over de hele wereld zijn honderden of duizenden mensen die bij ons werken en vroeger bij een van de drie banken hebben gewerkt. Of die naast mensen wonen die daar werken. Of die in kantoren naast elkaar zitten. Mensen die de afgelopen weken al met elkaar gepraat hebben of een borrel hebben gedronken. Iedereen ervaart het vandaag als het zetten van een punt achter de historie en met volle overtuiging en positivisme de nieuwe situatie aan te gaan. Ik vind het wel goed gekozen, ‘Dag Een’. Het voelt al wel zo aan.”