nrc.nl/discussie

„De Nederlander bestaat niet”, zei prinses Máxima in haar toespraak ter inleiding van het WRR-rapport Identificatie met Nederland. Ging de prinses haar boekje te buiten, luidde de stelling op www.nrc.nl/discussie. Dat maakte veel reacties los. Hieronder een bloemlezing.

„Máxima was het charmeoffensief van de Oranjes”, schrijft Mariëlla. Nu denkt ze daar anders over: de prinses heeft „onherstelbare schade aangericht in de relatie tussen het Koningshuis en het Nederlandse volk”.

In de reacties overheerst de smaak van Oranjebitter. Tiny van Laarhoven heeft de toespraak zelfs als „kwetsend” ervaren. Slechts een handvol deelnemers aan de discussie betuigt steun aan de prinses van Oranje. „Maxima heeft simpelweg gelijk. De Nederlander bestaat inderdaad niet”, is de ervaring van Patrick de Roos.

De kritiek richt zich vooral op de rol van Máxima en het kabinet. „Premier Balkenende brengt het koningshuis in gevaar. Máxima moet zich niet mengen in een debat over netelige kwesties”, aldus J.F. Besseling. Opvallend is dat ook de medestanders van Máxima haar optreden ongepast vinden. In tegenstelling tot de RVD vinden zij dat een lid van het Koninklijk Huis geen persoonlijk verhaal over staatszaken mag houden. „Ik vond het een mooie relativerende toespraak”, schrijft Patrick Verhoeven, „maar de toegevoegde waarde ervan weegt naar mijn smaak niet op tegen het belang van haar toekomstige rol: een symbool van eenheid zijn.”

Dat vindt R. Omee ook: „Ze heeft het tegen de hand die haar voedt, die haar kleedt en die gezorgd heeft dat ze supersnel het Nederlanderschap in bezit kreeg. En dan nu zeggen dat we geen identiteit hebben?” Omee windt er geen doekjes om: „Maxima deed een beetje dom.”

Pepijn Schreurs begint het discussiëren zat te worden. „Gezien sommige reacties is ‘de’ Nederlander een notoire klager.” Dat is Boudewijn Spaak ook opgevallen: „Alle kwezels vallen over haar heen.” Hij wenst de prinses veel sterkte toe. „Het lijkt me een hondenbaan. Het is maar goed dat ze zo vorstelijk betaald wordt.”

(Opgetekend door Steven de Jong)