NMa deelt laatste boetes in bouwfraude uit

„Het laatste staartje van de bouwfraude”, noemt directeur Ton Pielkenrood van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN) de kartelboete van 5,5 miljoen euro die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gisteren oplegde aan 18 leveranciers van sierbestrating en betonnen vloeren.

Negen producenten van sierbestrating hebben volgens de NMa van 1998 tot en met 2005 prijzen onderling afgestemd. Elk najaar werden prijsverhogingen afgesproken die werden gebruikt in onderhandelingen met afnemers, zoals tuincentra en bouwmarkten. Tijdens de voorjaarsbijeenkomst werden de resultaten geëvalueerd. Ook producenten van betonnen vloeren kwamen tussen 1998 en 2003 regelmatig bijeen om prijzen en afzetvolumes onderling af te stemmen en te verdelen.

De sector legt zich bij de veroordeling neer, zegt Pielkenrood van de BFBN. „Al wordt niet door iedereen begrepen dat ze deze kruimels nog hebben opgeveegd. Maar we tikken af en daarmee klaar.” De sector is volgens hem inmiddels klaar met „de afbouw van het oude systeem”. „Nederland was kartelland. Brancheorganisaties waren vroeger kartelbureaus. Dat was legaal en werd door Economische Zaken gefiatteerd. Toen kwamen er nieuwe EU-regels, maar wij zijn langer doorgegaan dan men wilde.”

De NMa heeft volgens hem nu „de hele riedel afgewerkt en nu kunnen we eindelijk verder bouwen aan Nederland.” Namen van de betrokken bedrijven maakt de NMa pas maandag bekend, zo laat een woordvoerder weten.