Nintendo

Ine Poppe praat met Lois Vosmeer, 8 jaar, over Nintendo.

Lois Vosmeer foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 05-10-2007 / Lois Vosmeer Krielen, Jorgen

Lois: „Nintendo is zoooo leuk. Bij Zoo Tycoon maak je een eigen dierenpark. Als je een rots geeft en de dieren vinden het niet leuk, krijgen ze een rood gezichtje. Bij het leggen van een vloer weet je: ze vinden het hok zo wel groot genoeg, want dan is hun gezicht groen.”

Ine: „Jij wilt dierendokter worden. Heb je wat aan dat spelletje voor later?”

Lois: „Een beetje, als ze vragen doen. Wat als een dier dit of dat heeft? Dan doe je antibioticum. Zo ja, welke plek dan? Ze kijken hoe goed je dieren verzorgt en dan ben je uiteindelijk de superdierenarts die alles doet zonder te kijken.”

Ine: „Er zijn volwassenen die denken dat computerspelletjes slecht zijn voor kinderen. Wat vind je daarvan?”

Lois: „Vinden mensen dat? Wat raar. Ik wil graag Big Brain, dan krijg je sommen en moet je binnen 10 seconden een verschil vinden. Of 100 x 100. Of de tafel van 7 en 9. Je begint makkelijk en dan ben je in groep 8. Taal, spelling, begrijpend lezen, als je daar niet goed in bent, en er zijn zulke spellen, dan kun je oefenen.”

Ine: „Lees je minder boeken nu je veel speelt?”

Lois: „Boeken zijn leuk! Maar computerverhalen zijn ook heeeel leuk. Het is niet zo dat kinderen zich volproppen met niet echte verhaaltjes. Want bij spelletjes moet je opdrachten lezen. Je hebt dan een week niet onder de douche gestaan en dan zegt het: ‘Beeeh, stink jij zo?’ En dat moet je dan wel lezen en dan ga je onder de douche!|”

Ine: „Hè? Ga jij dan maar één keer per week onder de douche?”

Lois: „Neehee, dat is in het spelletje natuurlijk!”

Wat is jouw favoriete spelletje? E-mail naar kinderpagina@nrc.nl

    • Ine Poppe