Nederland verliest slechts één zetel in EP

BRUSSEL. In het nieuwe Europees Parlement, dat in 2009 wordt gekozen, krijgt Nederland 26 zetels. Dat is er één minder dan nu, maar één meer dan eerder was afgesproken. Dit blijkt uit een nieuwe verdeling waarmee het Europarlement gisteren met ruime meerderheid instemde. Spanje gaat er het meest op vooruit, met vier extra parlementariërs. Frankrijk, Oostenrijk en Zweden krijgen er twee meer dan was afgesproken in het verdrag van Nice dat in 2003 in werking trad. Bulgarije, Groot-Brittannië, Letland, Malta, Polen en Slovenië krijgen net als Nederland één zetel meer. Afgelopen juni spraken regeringsleiders af dat het parlement in 2009 750 zetels krijgt in plaats van de in Nice overeengekomen 736. Nu zijn er nog - tijdelijk - 785 parlementariërs in verband met de nieuwe lidstaten Bulgarije en Roemenië.