Nadal en Hewitt naar 35ste editie van tennistoernooi Ahoy

De tennissers Rafael Nadal, Lleyton Hewitt en Andy Murray zullen in februari volgend jaar van de partij zijn bij de 35ste editie van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. Dit heeft toernooidirecteur Richard Krajicek vanmorgen tijdens een persconferentie in Zoetermeer bekendgemaakt.

De oud-tennisser maakte verder bekend dat de Nederlanders Raemon Sluiter en Robin Haase een wildcard krijgen. Het is nog niet duidelijk naar wie de derde ‘uitnodiging’ gaat.

Krajicek liet weten dat de meeste namen van de 32 tennissers die van 18 tot en met 24 februari in Ahoy aantreden inmiddels bekend zijn. De toernooidirecteur zei nog „in gesprek” te zijn met Roger Federer. De nummer één van de wereldranglijst won het toernooi in 2004, maar ontbrak de afgelopen twee jaar. De Amerikaan Andy Roddick komt in 2008 zeker niet naar Rotterdam.

Krajicek haalt met Nadal, Hewitt en Murray publiekstrekkers naar Rotterdam. Maar een garantie dat de tennissers ook daadwerkelijk zullen optreden heeft hij niet. De afgelopen jaren kreeg Krajicek met de ene na de andere afzegging te maken. Zo trok Nadal zich twee jaar geleden op het laatste moment terug met een blessure aan zijn rechter bovenbeen en liet Hewitt het vorig jaar afweten. Murray werd nog niet eerder gecontracteerd in Rotterdam.

Krajicek vertrouwt erop dat de jubileumeditie van het World Tennis Tournament volgend jaar met minder afzeggingen te maken krijgt omdat ‘Rotterdam’ minder last zou hebben van het Davis-Cuptoernooi en het toernooi van Dubai. Die evenementen zitten nu niet meer in de week voor of na het ATP-toernooi in Ahoy. „Hewitt liet vorig jaar direct weten terug te zullen komen. Hij heeft zijn woord gehouden”, aldus Krajicek. „En met Nadal bereikten we al een akkoord voor Wimbledon.”

De overname van hoofdsponsor ABN Amro door een buitenlands bankenconsortium heeft geen invloed op het tennistoernooi van volgend jaar. De verschillende partijen zijn in gesprek over een nieuw contract voor na 2008. Het is nog niet duidelijk of het World Tennis Tournament in de toekomst van naam zal veranderen. De licentie van het proftoernooi is in handen van Ahoy.

In 2009 krijgt ‘Rotterdam’ de zogenoemde 500-status van de ATP, waarmee het met negen andere tot de categorie middelgrote toernooien behoort.