Mooi, en snel een beetje!

In 70 minuten tijd: facial, epileren, facewax, pedicure en manicure behandeling.

Verfrist en verwend, maar is het ook ‘geestelijk reinigend’?

17.00u.: teennagels lakken stap 5. 17:00 (30 minuten na begin) pedicure, nagels lakken foto maarten Haaff, Maarten van

Tijd besparen is de norm. In plaats van te bellen sturen we een skypje, gezond eten doen we dankzij kant-en-klare stoommaaltijden en onze grote liefde ontmoeten we tijdens het speeddaten. Ook volledig tot rust komen hoeft weinig tijd te kosten. Functional pampering – oftewel op een effectieve, snelle manier lichamelijk en geestelijk verwend worden – past in de trend van steeds meer in minder tijd.

In Amerikaanse televisieseries als Sex and the City zagen we al voorbeelden van functional pampering voorbijkomen. Na een drukke dag wipten Carrie en haar vriendinnen een zogenoemde city spa binnen voor een snelle manicure of gezichtsbehandeling. Om zich, helemaal opgefrist, weer in het uitgaansleven te storten.

Deze trend uit New York is nu overgewaaid naar Nederland. De Soap Treatment Store in Amsterdam is in de woorden van manager Loeky Noorlander „één van de eerste echte urban spa’s in Nederland”. Met haar zaak, gevestigd in de Amsterdamse Spuistraat, hoopt Noorlander „een oase in de drukke stad te zijn”.

De Soap Treatment Store is trendy ingericht met lange witte banken, veel metaal en hippe kroonluchters. Het ruikt er naar eucalyptus. Op de begaande grond kunnen mensen terecht voor voet- en handbehandelingen. Geheel naar Amerikaans voorbeeld kunnen vriendinnen „gezellig samen, naast elkaar gezeten, een pedicure ondergaan”, legt Noorlander uit. Beneden zijn ruimtes voor massages, gezichts- en ontharingsbehandelingen, en daar zijn stilteruimtes. „Het is er stil, maar toch hoor je typische stadse geluiden zoals de tram.”

Steeds geliefder wordt, aldus Noorlander, de zogenoemde Power of Five Treatment. Deze schoonheidsbehandeling is een typisch voorbeeld van een tijdbesparende verzorging. Hierbij word je in één behandeling op vijf verschillende terreinen verzorgd: facial (gezichtsbehandeling), epileren, facewax of verven van de wenkbrauwen, pedicure en manicure.

Bij de Soap Treatment Store duurt deze speedbeauty-behandeling 70 minuten. Normaal gesproken kost dit twee keer zoveel tijd, legt Noorlander uit. Tijd wordt bespaard doordat niet één, maar twee specialisten tegelijk met één klant bezig zijn.

Hoewel de klantenkring ‘breed’ is volgens de manager, brengen met name yuppen van in de dertig een bezoek aan de city spa. Vooral vrouwen, 20 procent van de klantenkring bestaat uit mannen. Noorlander: „Onze klanten hebben een druk leven en willen het optimale uit hun tijd halen. Ze willen quality time en er vervolgens gauw opgepept uitzien.”

Maar is het wel mogelijk om je na slechts 70 minuten als herboren te voelen? Het is even wennen dat twee mensen gelijktijdig aan je lijf frutten, maar dat euvel kun je je na de nekmassage nauwelijks herinneren. Na zeventig minuten voel je je mooi en schoon. Misschien niet zozeer uitgerust, maar van de andere kant: het gevaar van verveling loert zeker niet.

„Zo’n snelle behandeling is natuurlijk enorme verwennerij. Je komt tot rust en breekt met de hectiek van de dag”, zegt Barbara Vos, co-auteur van het boek Relax dat 25 bijzondere welness-locaties in de Benelux, Frankrijk en Duitsland behandelt.

De functional pampering trend speelt handig in op het leven van drukke mensen, vindt Vos. „Het past perfect in ons huidige vluchtige bestaan. Veel mensen vinden het prettiger even naar een city spa te gaan dan dat ze een aantal dagen in een beautyfarm verblijven.” Vos maakt wel een kanttekening. „Het effect van snelle city spa’s is niet te vergelijken met een weekendlang bezoek aan beautyfarms of thermaalbaden. Deze weekenden staan meestal in het teken van lichamelijke en geestelijke reiniging. Bij city spa’s gaat het om uiterlijke verzorging en het idee dat je even helemaal niets hoeft.”

Er zijn meerdere city spa’s, bijvoorbeeld: Soap Treatment Store in Amsterdam, www.soapcompany.com, en Beleef wellness lounge in Den Haag, www.beleefwellness.nl.