Madonna breekt met platenfirma

Madonna verruilt platenmaatschappij Warner voor evenementenorganisator Live Nation. Naar verluidt is het tien jaar lopende contract met Live Nation 120 miljoen dollar (85 miljoen euro) waard. De ongebruikelijke overstap is een nieuwe illustratie van de onder invloed van internet snel veranderende muziekindustrie. Voor muzikanten zoals Madonna was het gangbaar albums uit te brengen op een platenlabel en aparte overeenkomsten te sluiten voor tournees en verkopen van bijvoorbeeld kleding en parfums. Maar het verdienen op cd’s is lastiger geworden door het downloaden van muziek. Concertorganisators kunnen muzikanten meer rendement beloven omdat ze door de combinatie van verschillende diensten zelf ook meer opbrengsten denken te behalen. Live Nation is nu bijvoorbeeld via een omweg zowel Madonna’s platenmaatschappij, reclamebedrijf als verhuurder van stadionruimte voor concerten. (NRC)